ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΑΣ

της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια

 

Θέατρο ΧΩΡΑ

Νοέμβριος - Ιανουάριος 2008

 

Η θεατρική ομάδα Δρόμος με Δέντρα παρουσίασε από Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008 στο θέατρο ΧΩΡΑ (σκηνή Μικρή Χώρα, κάθε Τετάρτη / Πέμπτη/ Παρασκευή) το έργο της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια EΡΩΤΑΣ, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια -σημαντικής εκπροσώπου της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας, το στιλ της οποίας έχει από πολλούς χαρακτηριστεί «τσεχωφικό»- που περιγράφει την πρώτη νύχτα γάμου ενός ζευγαριού στη Μόσχα, μέσα σε ένα στενόχωρο δωμάτιο, την εποχή της περεστρόικα.

Πιστεύεις στον έρωτα;

Μπορείς να ερωτευτείς έναν ξένο; Μπορείς να τον παντρευτείς; Μπορείς ακόμα και να τον αγαπήσεις; Ζηλεύεις; Τί θα συμβεί την πρώτη νύχτα του γάμου σου; Γιατί δε συνεννοούμαστε; Ή μήπως τελικά καταλαβαινόμαστε τόσο πολύ;

Ένας άνδρας και μία γυναίκα σε μια νύχτα έρχονται αντιμέτωποι με όλα όσα αναρωτιούνται σε όλη τους τη ζωή… Είναι ο έρωτας αυτό που διαβάζουμε στα βιβλία; Ένα τέλειο παραμύθι; Ή όχι; Αυτήν τη νύχτα ο Τόλια και η Σβέτα θα εξερευνήσουν το δικό τους έρωτα, προκαλώντας τους θεατές να αναρωτηθούν: τί εστί έρως;

…………………………………………………………………………………………………..

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας

σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα

σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Μαντζούκης

φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Αγαρτζίδης (Τόλια), Δέσποινα Αναστάσογλου (Σβέτα), Τάνια Παπαδοπούλου (μητέρα)

…………………………………………………………………………………………………

 

Το έργο / Η παράσταση

Με γραφή ελλειπτική, ειρωνική, κυνική, πλην βαθιά ανθρώπινη, η Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια δημιουργεί ένα κείμενο με χιούμορ και συγκίνηση, πρόσφορο για μελέτη των σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα. Επικεντρώνοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, τα μέλη της ομάδας Δρόμος με Δέντρα στο συγκεκριμένο έργο αναδημιουργούν συμπεριφορές, σκέψεις και στάσεις -που υιοθετούνται από όλους μας- επιχειρώντας να εξερευνήσουν βαθύτερες αιτίες που οδηγούν άλλοτε στην επικοινωνία κι άλλοτε στην απομόνωση του ενός από τον άλλον.

Η παράσταση χωρίζει τους θεατές σε άνδρες και γυναίκες, μεταθέτοντας την πλοκή σε ένα διάδρομο – πέρασμα - θάλαμο αναμονής και αφήνοντας τους ήρωες εκτεθειμένους τον ένα απέναντι στον άλλο. Και τους δύο απέναντι στο κοινό. Επανατοποθετώντας τους ανά διαστήματα στο χώρο και διακόπτοντας τη δράση, η παράσταση –ως υπενθύμιση της θεατρικής σύμβασης ανάμεσα σε κοινό και ηθοποιούς- βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, στην επικοινωνία, στο συνειρμό.

 

Γεννημένη στη Μόσχα (1938), η Lyudmila Stefanovna Petrushevskaya σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση (1957 – 1973). Από το 1974 - 1982, περίοδο κατά την οποία απαγορευόταν να εκδώσει τα έργα της, συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό Nowyi Mir. Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, καθώς και διηγήματα, ποίηση, παραμύθια, που την κατατάσσουν στις σημαντικότερες φωνές της ρωσικής λογοτεχνίας. Θεατρικά της έργα παίζονται σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων και βραβείο Πούσκιν.

Αποτυπώνοντας τη σκοτεινή πλευρά της ύστερης σοβιετικής πραγματικότητας, τα έργα της περιγράφουν με διεισδυτική ματιά την καθημερινή μάχη της επιβίωσης. Η γραφή της - έχει χαρακτηριστεί «τσεχωφική»- είναι άλλοτε μετρημένη και λακωνική, με χιούμορ, άλλοτε πάλι σκοτεινή, γεμάτη παύσεις, μεταφορές, επαναλήψεις. Το μονόπρακτο «Έρωτας», από τα πλέον δημοφιλή κείμενα του σύγχρονου ευρωπαϊκού ρεπερτορίου, πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τεάτρ (1979).