ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

COSTINHO | 2

1- Ο ΔΙΣΚΟΣ

 

Το «2» αποτελεί τη νέα δισκογραφική κυκλοφορία του Costinho [Κωστή Ζουλιάτη], ακολουθώντας εμφανώς παράδοξα το παρθενικό «3» του 2014. Για δεύτερη άλλη μια φορά, ο τίτλος δεν αποτελεί παρά μια λιτή και εύγλωττη περιγραφή του περιεχομένου σε κάθε επίπεδο: δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ, δύο τα κομμάτια, δύο αντίστοιχα τα κουαρτέτα που τα ερμηνεύουν. Δεύτερη συνεργασία επίσης με την Triple Bath, το δισκογραφικό label πειραματικής μουσικής που επιμελείται χειροποίητα ο Θέμης Παντελόπουλος –ή Nokalypse για τον μουσικό κόσμο.

Γνωστός κυρίως μέσα από τη θητεία του σε σχήματα όπως οι Night On Earth, τις συνθέσεις του για θεατρικές παραστάσεις και ντοκιμαντέρ, καθώς και την ερευνητική επιμονή του για τον Γιάννη Χρήστου, ο Costinho με την κυκλοφορία του «2» σφραγίζει μια ακόμα δημιουργική αγωνία του: ο αυτοσχεδιασμός ως σύνθεση· ήτοι μια ανοιχτή φόρμα ελεύθερης συλλογικής πράξης που καθοδηγείται από μια βασική ιδέα και έναν χάρτη μουσικής πορείας. Με τον ίδιο στο ρόλο του συνθέτη-οδηγού και στο πιάνο, και το δημιουργικό παίξιμο εξαίρετων μουσικών φίλων να διαμορφώνει τον ξεχωριστό ήχο κάθε κουαρτέτου.

vicinity σημαίνει γειτνίαση, εγγύτητα, γειτονιά. Είναι ο τίτλος του πρώτου track (16’.07’’), κατά το οποίο ένα ασύνηθες οργανικό συνταίριασμα από δύο βιόλες (Μιχάλης Καταχανάς και Φώτης Σιώτας) και ένα κοντραμπάσο (Πέτρος Λαμπρίδης) ακολουθεί μαζί με το πιάνο την παράδοση του συνθέτη Giacinto Scelsi: έγχορδοι ήχοι και μικροδιαστήματα τριγυρίζουν ήσυχα και ενοχλητικά γύρω από μια και μόνο νότα – η οποία διαρκεί σαν ισοκράτημα – για να ξεδιπλώσουν σταδιακά, ανά οργανικά ζεύγη που εναλάσσονται, την αρμονία των κοντινών ήχων.

mother sea, το δεύτερο μακρύ ταξίδι του άλμπουμ (28’.07’’). Η άλλη θάλασσα που βρίσκεται στη μητέρα θάλασσα. Μια διαδρομή προς το βυθό της, εκεί που η θάλασσα δεν είναι μητέρα· που γίνεται μια άλλη θάλασσα –καθόλου στοργική, ξένη για τους ξένους. Με επιστροφές στη νηνεμία, αυτήν που φέρνει την άλλη θάλασσα – τη θάλασσα που ποτέ δεν τελειώνει. Τον ομηρικό πλου οδηγούν ένα τενόρο σαξόφωνο (Κλείτος Κυριακίδης), το πότε ονειρικό πότε εφιαλτικό synthesizer Murmux (Πέτρος Λαμπρίδης), τα ρευστά τύμπανα (Νίκος Παπαβρανούσης) και το έλαχιστο πιάνο.

Περάσαμε κάβους πολλοὺς πολλὰ νησιὰ τὴ θάλασσα

ποὺ φέρνει τὴν ἄλλη θάλασσα

(Γ.Σ.)

2- Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ο δίσκος «2» θα παρουσιαστεί ζωντανά με τα δύο κουαρτέτα επί σκηνής, στο φιλόξενο Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα (Σερβίων 8, Βοτανικός). Η αυτοσχεδιαστική σύμπραξη του Costinho με τον Nokalypse (live electronics) θα ολοκληρώσει έντονα – μάλλον – την συναυλία.

Το «2» κυκλοφορεί την ίδια μέρα σε CD και ψηφιακή μορφή, και θα διατίθεται μαζί με το εισιτήριο.

Συντελεστές

Μιχάλης Καταχανάς: βιόλα | Φώτης Σιώτας: βιόλα | Πέτρος Λαμπρίδης: κοντραμπάσο, Murmux analogue synth

Κλείτος Κυριακίδης: τενόρο σαξόφωνο | Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα | Nokalypse: live electronics

Costinho: πιάνο | Δημήτρης Μυγιάκης – Θέμης Παντελόπουλος: ήχος | Περσεφόνη Νικολακοπούλου: εικαστικό

Ώρα έναρξης: 21.30

Αντίτιμο εισόδου: 10 ευρώ (μαζί με CD)

Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα Σερβίων 8 (2ος όροφος), Βοτανικός – Μετρό: Κεραμεικός, Μεταξουργείο

Λεωφορεία: 025 Ιπποκράτους [στάση Σπύρου Πάτση], 051 Ομόνοια [στάση Άγιος Γεώργιος] | www.dentra.gr

www.soundcloud.com/costinho | www.triplebath.gr | www.triplebath.bandcamp.com | www.facebook.com/TripleBath