ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αναλυτικό Πρόγραμμα | Between the Seas Festival

Residency

Πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, την εβδομάδα 4-9 Σεπτεμβρίου, το Between the Seas πραγματοποιεί καλλιτεχνικό residency με προσκεκλημένους την χορογράφο/χορεύτρια Paula Quintana απο τις Κανάριους Νήσους και τον τζαζ κιθαρίστα Andreas Arnold απο τη Νέα Υόρκη. Το πραγματοποιείται στο Δήμο Μονεμβασίας σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας και τον πολιτιστικό χώρο ΚΥΜΟΘΟΗ. Το residency θα καταλήξει σε ανοιχτή για το κοινό παράσταση το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο Μονεμβασίας.


Χορός

PAULA QUINTANA: PIELES
Iσπανία
Δευτέρα 11/9 στις 20:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)

Ένα συγκινητικό ταξίδι συμφιλίωσης με τα ανθρώπινα συναισθήματά μας. Ένας συνεχής αγώνας και ο κατευνασμός των συναισθημάτων μας.
Μάχες που κλείστηκαν και προστατεύτηκαν κάτω από τα Δέρματα μας, των οποίων η κατάληξη δεν είναι η νίκη αλλά το απλό κατόρθωμα να ζεις και να αφήνεις τους άλλους να ζούνε, να προσπαθείς να είσαι παρών σε κάθεμια και σε όλες τις στιγμές, αφήνοντας τα δέρματα να μυρίζουν, να ιδρώνουν, να ματώνουν, να αλλάζουν και να νιώθουν.
 
Το έργο PIELES (=ΔΕΡΜΑΤΑ στα Ισπανικά) είναι μία ενδιαφέρουσα μείξη σύγχρονου χορού, σωματικού θεάτρου και φλαμένκο, των οποίων τα σύνορα και τα όρια διασταυρώνονται, κάνοντάς τα έτσι να εξαφανιστούν. www.paulaquintana.com

Με την υποστήριξη του Accion Cultural Espanola

 

EQUILIBRIO DINAMICO: WALKING AND TALKING/ IDEAS ARE LIKE FISHING.
Ιταλία
Σάββατο 16/9 στις 20:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)
 
WALKING AND TALKING
Πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της «Experimental » choreographic residency με το Teatro Pubblico Pugliese της Περιφέρειας της Απουλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Fondi Fesr 2007-2013. Το έργο Walking and Talking του χορογράφου Jiri Pokorny, αναπαριστά μία εμπειρία και έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας. Ένας διαπροσωπικός «Μονοδιάλογος» μέσω του οποίου εξερευνούμε τις αιτίες πίσω από την πνευματική υγεία και την τρέλα, τη σιωπή μπροστά στον κίνδυνο και την επιθυμία να αποφεύγουμε την σιωπή, την ανάμνηση, και το εσωτερικό μας μονοπάτι… Περπατάμε και μιλάμε σαν να κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε.

IDEAS ARE LIKE FISHING
« Οι φυσικές κινήσεις του χεριού ήταν η αφετηρία για το χορευτικό έργο το οποίο ήθελα να δημιουργήσω. Αυτές οι χειρονομίες εξελίσσονται σιγά σιγά σε πιο πολύπλοκες και περίπλοκες χορευτικές κινήσεις. Επιπλέον, μου κίνησε το ενδιαφέρον η συνέντευξη του David Lynch « Οι ιδέες είναι σαν τα ψάρια », η οποία αναφέρεται στην αλληλεπίδραση του υποσυνείδητου, της δημιουργικότητας και του διαλογισμού. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων οδήγησε το έργο προς μία ορισμένη κατεύθυνση. Αφού μελέτησα την προσωπικότητα του David Lynch, προσπάθησα να δημιουργήσω μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο έργο. Ενώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία με την μουσική, βρήκα σταδιακά την άκρη του νήματος. » Χορογράφος Bert Uyttenhove. www.equilibriodinamico.com

Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.
 

RACHEL ERDOS: Q&A
Ισραήλ
Κυριακή 17/9 στις 20:00 (double bill με BARCODE)
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)

Θα ήθελες να γίνεις διάσημος; Πότε τραγούδησες τελευταία φορά για σένα; Για κάποιον άλλον;
Ποιά είναι η πιο φρικτή σου ανάμνηση;
Το 1977, ο ψυχολόγος Arthur Aron μαζί με μία ομάδα συναδέλφων του στην έρευνα δημοσίευσαν το άρθρο «Η Πειραματική Γενιά της Διαπροσωπικής Εγγύτητας». Στην έρευνα του, ο Aron συγκέντρωσε 36 προκαθορισμένες ερωτήσεις σχεδιασμένες για διάλογο μεταξύ δύο αγνώστων, έτσι ώστε σταδιακά να έρχονται όλο και πιο κοντά. Σύμφωνα με την μελέτη, η ανοιχτή στάση προς ένα άλλο άτομο και η τοποθέτηση των εαυτών μας σε μία ευάλωτη θέση αναπτύσσουν μία μεγάλη οικειότητα, η οποία θα οδηγήσει σε άμεση αγάπη.
4 χορευτές…. 36 ερωτήσεις…. Μεταξύ talk show και Κυριακάτικης εξομολόγησης, αυτή η δουλειά μοιράζεται αληθινές στιγμές από τις ζωές των περφόρμερς και δημιουργεί μία οικεία κατάσταση, που μοιάζει περισσότερο με μοίρασμα παρά με μία κλασική ‘performance’.
www.rachelerdos.com


GABRIELLE NEUHAUS: BARCODE- MOVEMENT TACTICS FOR THE LONE BARGOER
Ισραήλ
Κυριακή 17/9 στις 20:00 (double bill με Q&A)
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)

Επιτέλους, έφτασε το ολοκληρωμένο εγχειρίδιο που θα σε σώσει όταν μπαίνεις σε ένα μπαρ, σε μία εκδήλωση όπου όλοι ήδη έχουν καθίσει ή ένα πάρτυ στο οποίο σε ξέρουν σχεδόν όλοι!
Τί είδους είσοδο θα διαλέξεις να κάνεις; Πώς θα διασχίσεις ολόκληρο τον χώρο χωρίς να μιλήσεις σε κανέναν; Πώς θα φτάσεις στο μπαρ και θα τραβήξεις αμέσως την προσοχή του μπάρμαν; Πώς θα καταφέρεις να καθίσεις δίπλα σε ένα άτομο που σε ενδιαφέρει πραγματικά;
Για μία θεαματική είσοδο, συμβουλές για επιδέξιους ελιγμούς ή εκλεπτυσμένους τρόπους διαφυγής, χρησιμοποίησε την μέθοδο μετακινήσεων ‘Barcode’!
www.gabrielleneuhaus.com


Performance

CIE YTUQUEPINTAS: DREAMS OF THE MEDITERRANEAN 
Ισπανία
Tρίτη 12/9 στις 19:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)

Ένα πολυθέαμα που συνδυάζει την sand art, την live μουσική, το κουκλοθέατρο και το speed painting. Ο εικονογράφος Borja González δουλεύει στην επιφάνεια ενός φωτισμένου γυάλινου τραπεζιού, φτιάχνοντας σχέδια στην άμμο πατώντας πάνω στις μουσικές μελωδίες του πιανίστα Roc Sala. Μία κάμερα καταγράφει και η όλη διαδικασία προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο σε μία μεγάλη οθόνη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε τη συναρπαστική διαδικασία κάθε σχεδίου, τα οποία μας κάνουν να ταξιδεύουμε σε γνώριμες γωνιές του κόσμου, σε φυσικά μέρη τα οποία τραγουδούν την ποιητική φύση της ανθρώπινης γεωγραφίας. Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά. www.borjasandartist.com

 
SAHAR ASSAF: NO DEMAND NO SUPPLY: A REREADING OF LEBANON’S SEX TRAFFICKING SCANDAL
Λίβανος
Παρασκευή 15/9 στις 20:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)

Αυτή η θεατρική ανάγνωση-παράσταση αντλεί υλικό από καταγεγραμμένες συνεντεύξεις γυναικών προσφύγων οι οποίες επιβίωσαν το 2016 από ένα τεράστιο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, από τον ερευνητή δημοσιογράφο ο οποίος αποκάλυψε αυτήν την ιστορία και από τον συνταγματάρχη που πήρε την απόφαση να εισβάλει στο μέρος όπου κρατούνταν αυτές οι γυναίκες, όπως επίσης από μία έρευνα που εκπονήθηκε από την οργάνωση Kafa («Φτάνει πια» στα αραβικά) το 2014 με τίτλο «Εξερευνώντας τη Ζήτηση για Πορνεία ». Χρησιμοποιείται η τεχνική Alecky Blythe’s Recorded Delivery.Θέατρο

SARDEGNA TEATRO: GIOVANNA DETTA ANCHE PRIMAVERA
Σαρδηνία
Τετάρτη 13/9 στις 20:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (5 ευρώ για ανέργους)

«Ανακαλύπτοντας εκ νέου την αρχαία λειτουργία του θεάτρου στην προφορική διάδοση ιστοριών των μελών της οικογενείας μας, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα με την ιστορία της Ναννίνα, της γιαγιάς μας, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της, το πώς δηλαδή αναγκάστηκε να παντρευτεί. Μη μπορώντας να ανταγωνιστούμε την αυθεντική αφηγήτρια, επιδιώξαμε να αφηγηθούμε την ίδια ιστορία μέσω της μουσικής, του τραγουδιού και της υποκριτικής.» Valentino Mannias, σκηνοθέτης

Jeton Neziraj: Η πτήση πάνω απο το θέατρο του Κοσόβου
Κόσοβο
Πέμπτη 14/9 στις 20:00
Είσοδος δωρεάν

2 ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, στο Εθνικό Θέατρο του Κοσόβου όπου τα χρήματα δεν αρκούν για να λειτουργήσει η θέρμανση, λαμβάνουν εντολή απο τον Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού να ετοιμάσουν μια εθνική εποποιία για την Ανεξαρτησία του Κοσόβου που πρόκειται να ανακηρυχτεί άμεσα απο τον Πρωθυπουργό.

Το Between the Seas παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μορφή θεατρικής ανάγνωσης την “αντεθνική κωμωδία” του Κοσοβάρου συγγραφέα Jeton Neziraj, σε μετάφραση της Ελεάννας Ζιάκου και σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου.


Εργαστήρια

Rachel ERDOS: MASTERCLASS ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ
Σάββατο 16/9 11.00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ. Απαιτείται εγγραφή. Εγγραφείτε εδώ:
https://www.eventbrite.com/e/rachel-erdos-workshop-for-professional-dancers-tickets-37187666311

Κατά τη διάρκεια του masterclass, η Rachel μαζί με τους συμμετέχοντες εξετάζουν σημαντικό υλικό που σχετίζεται με τη φυσική κίνηση, αντλώντας την έμπνευση και χρησιμοποιώντας την έρευνα από το καινούργιο της έργο ‘Q&A’. Η Rachel ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πώς κάθε συμμετέχων εξερευνά τις χορογραφικές του φωνές, επεκτείνει το εύρος των κινήσεων του και τις εκφραστικές του ποιότητες. Μέσα από χορογραφικές προκλήσεις, αυτοσχεδιασμό με κίνηση, κείμενο και επαφή, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Η Rachel Erdos είναι μία βραβευμένη ανεξάρτητη χορογράφος γεννημένη στο Newcastle Upon Tyne. Ζει και εργάζεται στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Laban Centre στο Λονδίνο με ειδίκευση στη χορογραφία. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Αθήνα, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Τανζανία, Σλοβακία, Κίνα, Δανία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ, Σενεγάλη, Γερμανία, Δημοκρατία της Κιργιζίας, Λευκορωσία, Καζακστάν, Δημοκρατία του Τατζικιστάν και στις ΗΠΑ. Η Rachel κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας AICC International choreogrqphy competition στο Aarhus της Δανίας το 2008 και το 2009 κέρδισε στο City Dance Ensemble’s commissioning project, στη Washington DC. Το 2012, η Rachel πήρε το βραβείο του καλλιτέχνη της χρονιάς στην κατηγορία του χορού από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Απορρόφησης του Ισραήλ. To 2014, κέρδισε το βραβείο NorthWest Dance Project’s Pretty Creative Commission στο Portland των ΗΠΑ. Το 2015, η Rachel έλαβε το βραβείο της ανεξάρτητης χορογράφου της χρονιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε μερικούς από τους πιο διάσημους χώρους συμπεριλαμβανωμένων των The Kennedy Centre, Washington DC, The Joyce, New York and the Royal Opera House London. 


MIKE VAN GRAAN: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: ΤΙ; ΓΙΑΤΙ; ΠΩΣ;
Σάββατο 16/9 14:00-17:00
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ. Απαιτείται εγγραφή. Εγγραφείτε εδώ:
https://www.eventbrite.com/e/mike-van-graan-sustaining-independent-performing-arts-practice-what-why-how-tickets-37187519873

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τους καλλιτέχνες των ανεξάρτητων παραστατικών τεχνών είναι η εύρεση κεφαλαίου για να δημιουργήσουν, να παράγουν και να διανείμουν τη δουλειά τους. Αυτό το τρίωρο σεμινάριο από τον αναγνωρισμένο Νοτιοαφρικανό θεατρικό συγγραφέα και ειδικό στην πολιτιστική πολιτική, Mike Van Graan, θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την ανάγκη και την σημασία της πρακτικής των ανεξάρτητων τεχνών, και να αναζητήσει καινοτόμους τρόπους με τους οποίους οι παραστατικές τέχνες, όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να ανθίζουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
 
Ο Mike van Graan αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cape Town με ειδίκευση στη Δραματολογία, και εκλέχθηκε Επίτιμος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών το 2015. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε πολυάριθμες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του Διευθυντή στο Community Arts Project (CAP), του Γενικού γραμματέα στο Performing Arts Network of South Africa (PANSA) και του Διευθύνοντα Συμβούλου στο African Arts Institute στο Cape Town.
Μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της χώρας το 1994, διορίστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ως αρμόδιος για τις τέχνες και τον πολιτισμό, όπου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτιστικών πολιτικών μετά το Απαρτχάιντ. Το 2011, διορίστηκε από την UNESCO ως Τεχνικός Σύμβουλος για να βοηθήσει κυβερνήσεις του νότιου κόσμου να αναπτύξουν πολιτιστικές πολιτικές που να συμφωνούν με τη σύμβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων.
Το 2012, έλαβε το βραβείο Standing Ovation of the National Arts Festival σε μία από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Νοτίου Αφρικής, για τη συνεχή προσφορά του στο φεστιβάλ ως συγγραφέα και ακτιβιστή, και το 2013 επιλέχθηκε ως ο εναρκτήριος δραματουργός του φεστιβάλ.