ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αραβική Νύχτα
του Roland Schimmelpfennig

στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (κάτω χώρος)

ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008


Η θεατρική ομάδα «Δρόμος με Δέντρα» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δώμα), το έργο του Roland Schimmelpfennig «Αραβική Νύχτα».

Αραβική Νύχτα του Roland Schimmelpfennig από τη Θεατρική ομάδα «ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ»

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του 40χρονου πρώην δημοσιογράφου νυν βραβευμένου συγγραφέα -το όνομα του συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων και πλέον παραγωγικών εκπροσώπων της σύγχρονης γερμανικής δραματουργίας- αλλά και από τα πλέον πολυσυζητημένα κείμενα του σύγχρονου ρεπερτορίου.


ΑΡΑΒΙΚΗ ΝΥΧΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΟ
Ιούνιος. Ένα κτιριακό συγκρότημα στη Γερμανία. Κάνει ζέστη. Βράδυ, γύρω στις οκτώ. Ένας σπασμένος αγωγός, ίσως διαρροή νερού; Ο θυρωρός Λομάιερ ανεβαίνει στον έβδομο όροφο για να εντοπίσει τη βλάβη. Η ιρακινής καταγωγής Φατιμά Μανσούρ επιστρέφει στο σπίτι. Η συγκάτοικός της, Φραντσίσκα, ετοιμάζεται να μπει στο μπάνιο. Ο φίλος της Φατιμά, Καλίλ, έρχεται με το μηχανάκι να τη συναντήσει. Ένας γείτονας από το απέναντι διαμέρισμα, ο Καρπάτι, κρυφοκοιτάζει από το παράθυρο τη Φραντσίσκα, την ώρα που εκείνη κάνει ντους. Οι ήρωες συναντιούνται, όνειρο και πραγματικότητα μπερδεύονται, η ανατολή μπλέκεται με τη δύση, η μαγεία με το ρεαλισμό. Ένα είναι σίγουρο: ένα φιλί μπορεί να σώσει ή να κοστίσει μια ζωή.


Ο Roland Schimmelpfennig (στο ελληνικό κοινό έγινε γνωστός με το «Push Up» που παρουσίασε το Θέατρο του Νότου το 2003), έγραψε την «Αραβική Νύχτα» το 2001. Το έργο έκτοτε ανεβαίνει σε δεκάδες εκτός Γερμανίας θεατρικές σκηνές της Ευρώπης, από το Αμβούργο μέχρι το Παρίσι, αποσπώντας τον ενθουσιασμό των θεατών και τα επαινετικά σχόλια των κριτικών, ενώ παρουσιάστηκε ως work in progress από την ομάδα «Δρόμος με Δέντρα» πέρσι στον Κρατήρα, χώρο τον οποίο τα μέλη της χρησιμοποιούν για πρόβες και σεμινάρια.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Δρόμος με Δέντρα - Μάρθα Φριντζήλα
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Μαντζούκης - Σπύρος Αγγελόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Camilo Bentancor
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς
Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Σπύρος Αγγελόπουλος, Δέσποινα Αναστάσογλου, Κίκα Γεωργίου, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Χριστίνα Μαξούρη, Χρήστος Πίτσας.