ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

"Προμηθέας Δεσμώτης", "Φιλοκτήτης", "Αίας" και "Βάκχες".
Τέσσερις παραστάσεις αρχαίου δράματος σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, διαθέσιμες για παρακολούθηση.

ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (2018)

Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη του λόγου και στην ρυθμική και μελωδική απόδοση του κειμένου. Για να βρεθεί ο λόγος στο επίκεντρο, αποφεύγουμε την εκφραστική δραματική ερμηνεία και επιμένουμε στην καθαρότητα της εκφοράς και των νοημάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ερμηνείες των ηθοποιών στερούνται θεατρικότητας και πάθους. Αντίθετα υποστηρίζονται με τη χρήση μάσκας και υπογραμμίζονται με την μελετημένη σχεδίαση των κινήσεων.

____________________________________________________________
ΣΟΦΟΚΛΗ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ (2017)
-μια τραγωδία για τον άνθρωπο-

Ο Φιλοκτήτης, που δοξάστηκε δίνοντας τέλος στο μαρτύριο του Ηρακλή
δεν δίνει τέλος στο δικό του μαρτύριο·
ο Φιλοκτήτης που αγαπά ό,τι αποκτά
όταν του απόμεινε μόνη η αρρώστια
γαντζώνεται από αυτή σαν από αγαπημενο πρόσωπο,
αγαπά την πληγή που δεν τον σκοτώνει και δεν γιατρεύεται.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, παρουσιάστηκε το 2017 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλείων.

____________________________________________________________
Σοφοκλή ΑΙΑΣ από θίασο Δρόμος με Δέντρα (2014)
Η σκηνή του Αίαντα: ένα δικαστήριο.
Ένα δικαστήριο που θα κρίνει με αγώνα λόγων, τη ζωή ή το θάνατο ενός ήδη μη ζωντανού, και κατόπιν, στην ίδια αίθουσα, το δίκαιο ή μη της ταφής ενός ήρωα. Όμως της διπλής αυτής κρίσης προηγήθηκε μια άλλη δίκη, η κρίση των όπλων ενός άλλου νεκρού, του Αχιλλέα, του μοναδικού δικαστή που θα μπορούσε πραγματικά και δίκαια να κρίνει τον άξιο να πάρει τα όπλα του.
H παράσταση σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, παρουσιάστηκε το 2014 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλείων.

____________________________________________________________
Ευριπίδη ΒΑΚΧΕΣ (2013)

“Έχω δίκιο, είχα δίκιο, πάντα είχα δίκιο” Albert Camus “L'etranger”
“Να σέβεσαι πάντοτε τους ξένους” Ευριπίδης
Με κεντρικό άξονα την μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάστηκε ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο από έναν θίασο 60 ηθοποιών, μουσικών και πιστών.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, παρουσιάστηκε το 2013 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων.


____________________________________________________________
ΒΑΚΧΕΣ: μία λειτουργία (2017)

σε συνεργασία με το Λύκειο Επιδαύρου

Με πυρήνα τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Διονύσου ως ξένου και με κεντρικό άξονα τη μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάστηκε ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο που ενώνει την «οργιαστική» ροκ με τους αφρικανικούς ρυθμούς και τους αραβικούς μουσικούς δρόμους.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου με τη συμμετοχή 100 σπουδαστών του Λυκείου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.