ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ένα αιώνιο work in progress πάνω σε κείμενα J.L.Borges


«Υπάρχει κάτι σ’αυτό που ονομάζουμε ιστορία, αφήγηση, που θα συνεχίζεται πάντα. Δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι θα κουραστούν ποτέ να λένε ή να ακούν ιστορίες.» J.L.BorgesΙστορίες ανθρώπων όπως η εργάτρια Σουνς που σκοτώνει για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, ο εβραίος συγγραφέας Γιάρομιρ Χλάντικ που εκτελείται από το ναζιστικό καθεστώς, ο ναζί Όττο Ντίτριχ που απολογείται ως άλλος Αδόλφος Χίτλερ, ο Αστέριος που περιμένει το θάνατο για να λυτρωθεί, ένας αφηγητής που συνεχώς διερωτάται τί μας κρατάει ξύπνιους τις νύχτες, συνθέτουν μια παράσταση-performance για έξι ηθοποιούς, έναν μουσικό κι ένα πιάνο του 1878.

Έξι αφηγηματικά πρόσωπα αναλαμβάνουν να διηγηθούν την ιστορία τους εκθέτοντας τη βία , το φόβο που τους κατακλύζει και την ανυπέρβλητη ανάγκη τους για λύτρωση. Αποτελούν ακραία πρόσωπα γιατί ήρθαν αντιμέτωπα με ακραίες συνθήκες και όφειλαν να κάνουν ακραίες επιλογές. Αναπόφευκτα αποτελούν τραγικά πρόσωπα. Η ειρωνία του λόγου του Μπόρχες και το χιούμορ που αναβλύζει από το κείμενό του, καθιστούν τα πρόσωπα αυτά επικινδύνως ανθρώπινα και πλήρως αναγνωρίσιμα. Είναι η παγκόσμια και η μέλλουσα ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο ψευδαισθητικός χαρακτήρας της ανθρώπινης ύπαρξης ,το απατηλό του φυσικού κόσμου, η σχεδόν αναπόφευκτη αυθαιρεσία κάθε ορθολογιστικής σκέψης, το άπειρο και οι άπειρες δυνατότητες, η ιδέα πως ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, ή έχει ήδη συμβεί ή επίκειται να συμβεί· πως κάθε άνθρωπος είναι ταυτόχρονα κι ένας άλλος, αν όχι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι· η ιδέα του κόσμου ως προσωπικής προβολής της βούλησης· η ιδέα του ανθρώπου ως πλάσματος του ονείρου κάποιου άλλου· η ιδέα μιας θείας χρονικής στιγμής όπου συμπυκνώνεται ή και δικαιώνεται μια ολόκληρη ζωή.

Στην ιδέα του κόσμου ως Βιβλιοθήκης όπου παραδέρνουμε όλοι αναζητώντας ένα αδιανόητο ευρετήριο των ευρετηρίων στο οποίο μπορεί και να έχει αποδελτιωθεί το νόημα της ζωής, στη σύγχυση των ορίων και στο θολό μεταίχμιο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, σε διηγήματα όπου ο ήρωας ή είναι νεκρός και δεν το ξέρει, ή ξαναγεννιέται για να πεθάνει «όπως πρέπει», εστιάζεται η κεντρική ιδέα της παράστασης.

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία, Εκτέλεση :
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Ελένη Βεργέτη,
Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Θεανώ Μεταξά, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Μουσικός- live performer: Πανού Μανού
Μουσική: Πανού Μανού, Θεανώ Μεταξά
Φωτισμοί: Βασίλης Μαντζούκης
Video production: Busybee studio/ Άρις Ζάγκλης, Μάρθα Φριντζήλα
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης

Το πρόγραμμα της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ευρασία".
Το πρόγραμμα της παράστασης "Παγκόσμια Ιστορία της Αϋπνίας'' από τις εκδόσεις Ευρασία σε σχεδιασμό της konsept83 απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στην Κατηγορία Σχεδιασμού Πολιτιστικού Προγράμματος στα φετινά ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) .

 

1
10
11
12
13
14
17
18
19
2
20
21
22
23
4
5
6
7
8
9
132
2324
3222
4343
455
466
7611
76767
8
877
882
9
99