ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Kάθε Τρίτη 18:30-21:30
Έναρξη 15 Μαρτίου
Κόστος: 60 ευρώ/μήνα
Πληροφορίες/Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα viewpoints είναι μια μέθοδος αυτοσχεδιασμού που ορίζει ένα καινούριο λεξιλόγιο,
το όποιο  δίνει τις κεντρικές αρχές των κινήσεων ανάμεσα στον ΧΩΡΟ και τον ΧΡΟΝΟ.

Tα viewpoints έχουν ως στόχο:

α. την εξάσκηση των ηθοποιών

β. την δημιουργία συνόλων/ την «γέννηση» της ομάδας

γ. τον επανακαθορισμό των βασικών εννοιών του Χώρου και του Χρόνου μέσα από την συγκρότηση διαφορετικών κάθε φορά σημείων που στηρίζονται κι επινοούνται από την «εν-συναίσθηση» των ίδιων των συμμετεχόντων.

Μια καινούρια σκηνική «γλώσσα» ανακαλύπτεται με τη βοήθεια των viewpoints.
 Ο κάθε ηθοποιός καλείται να αφουγκραστεί το εδώ και το τώρα, να λειτουργήσει μέσα σε αυτό με την χρήση των παραπάνω σημείων και ως ένας καλός παρατηρητής του εαυτού του, του περιβάλλοντός του, του Χώρου και του Χρόνου να είναι ανοιχτός να δράσει και να αντιδράσει σ'αυτό που λαμβάνει χώρα.


TA ΔΩΡΑ ΤΩΝ VIEWPOINTS

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η  μέθοδος  των  viewpoints  απαλλάσσει  κάθε υποψήφιο «performer» από την εγωκεντρική θεώρηση του εαυτού του, και κατ’ επέκταση από το «άγχος» και την «πίεση» της δημιουργίας και της επινόησης: Mετατρέπει την σκηνική του ύπαρξη σε ένα συνεχόμενο παιχνίδι με το «κενό» του Χώρου και  προτρέπει  τους συμμετέχοντες να εμπιστευθούν πως κάτι μπορεί να δημιουργηθεί από μόνο του, να πάρει χώρο πάνω στην σκηνή και οι ίδιοι να το κάνουν να υπάρξει. Η αναζήτηση όλωv εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν καταρχήν, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αλλά και στο περιβάλλον τους  είναι  αυτή που θα οδηγήσει στην επινόηση και την κατασκευή καταστάσεων, «συναισθημάτων», «χαρακτήρων» κτλ.

 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ:
Η  μέθοδος  των viewpoints αμφισβητεί τα δίπολα «καλό / κακό», «σωστό / λάθος», « επιτυχία/αποτυχία». Αντίθετα ενθαρρύνει την αποκάλυψη της «πιθανότητας» που  οδηγεί στο δικαίωμα της «επιλογής» .

ΕΠΙΛΟΓΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:
Με την μέθοδο των viewpoints αναπτύσσονται  οι  λειτουργίες  της επίγνωσης και της ευ-αντιδραστικότητας στο «εδώ και το τώρα» , αυξάνοντας έτσι την αίσθηση του αυθόρμητου κι  απαλλάσσοντας τον ηθοποιό από τον διεκπεραιωτικό   χαρακτήρα της υποχρέωσης ,του πρέπει. Με αυτόν τον τρόπο οι επιλογές αυξάνονται και  η ελευθερία δεν περιορίζεται.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ:
Τα viewpointsγίνονται ο προσωπικός μετρητής της δύναμης ,του εν δυνάμει θάρρους, προσωπικός  ανιχνευτής για «συνήθειες»  ή «ευκολίες». Με την «εν-συνειδησία»  που απαιτείται  για να εφαρμόσει ο performer την μέθοδο των viewpoints  δημιουργούνται παράλληλα  και τα απαραίτητα περιθώρια της αλλαγής και της ανάπτυξης.

ΟΛΟΤΗΤΑ/ΣΥΝΟΛΟ:
Με τα viewpoints καλείται ο ηθοποιός να αντιληφθεί την ειλικρινή παρουσία του στην στιγμή: Nα υπάρχει ολόκληρος, να είναι παρόν/ούσα, να θέσει σε λειτουργία το ξεχασμένο «εσωτερικό»  του σώμα.


H Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου είναι γεννήμενη στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 2003 κι έχει συνεργαστεί με την Μάρθα Φριντζήλα στην ομάδα «Δρόμος με Δέντρα», τον Γιάννη Λεοντάρη στην ομάδα «Κανιγκούντα», τον Ακύλλα Καραζήση, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τον Σωτήρη Χατζάκη, την Γλυκερία Καλαιτζή, τον Βίκτωρα Αρδίτη κ.α. Παρακολούθησε σεμινάριο με τους SITI COMPANY,το 2006 όπου εξασκήθηκε στις μεθόδους VIEWPOINTS, SUZUKI και COMPOSITION. Aπο το 2006 μέχρι το 2013 δούλεψε ως ηθοποιός κι εμψυχώτρια viewpoints της ομάδας «Κανιγκούντα». Απόρροια της μεθόδου αυτής είναι οι παραστάσεις: «ΒΕΓΓΕΡΑ», Eθνικό θέατρο, «ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Χαϊδελβέργη, Τeatre De la Ville, «ΚΥΚΛΟΙ –ΙΣΤΟΡΙΕΣ», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης το 2013 έκανε σεμινάριο viewpoints για ηθοποιούς και σκηνοθέτες με τον Γιάννη Λεοντάρη. Το 2014 προσάρμοσε την μέθοδο για παιδιά κι έκανε το σεμινάριο «Βρισκόμαστε Μαζί Εδώ ΚαιΤώρα », με την Ίρις Νικολάου, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και το 2015 έκανε το σεμινάριο «VIEWPOINTS –CAMERA” στην Αμοργό, και στο Μουσικό Χωριό, με την Ολίβια Τφαρντοφσκα.