ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

ΕΝΑΡΞΗ: 14 Οκτωβρίου | Κάθε Tετάρτη 19.00 - 21.30

Το Fast Track και το Τι Είναι Μουσική είναι δύο αλληλένδετοι κύκλοι σεμιναρίων οι οποίοι στοχεύουν στη δημιουργία πολυφωνικού συγκροτήματος, (κυρίως φωνητικού) που θα αποτελείται από μουσικά ενημερωμένους ερασιτέχνες και θα είναι ικανό να συμμετέχει σε μουσικές παραστάσεις.
-----------------------------------------------
Τα σεμινάρια και η συμμετοχή στο φωνητικό σχήμα προτείνονται ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν μια εξ αντανακλάσεως σχέση με τη μουσική: ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ και ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ που δε θα πήγαιναν ποτέ στο Ωδείο.
-----------------------------------------------
Στον πρώτο κύκλο (Fast Track) θα εξοπλιστούμε με ορισμένα χρήσιμα μουσικά εργαλεία (στοιχεία θεωρίας μουσικής & αρμονίας, σημειογραφία κλπ) με τρόπο χρηστικό και άρα, θεμελιωδώς διαφορετικό από αυτόν των θεωρητικών μαθημάτων των ωδείων. Έτσι θα αποκαταστήσουμε μεταξύ μας μια πιο “τεχνική” γλώσσα, που θα μας επιτρέψει να πάμε σε μεγαλύτερο βάθος στον επόμενο κύκλο.

Στον δεύτερο κύκλο (Τι Είναι Μουσική) θα μάθουμε ακριβώς αυτό: τι είναι η μουσική. Θα συγκρίνουμε και θα αναλύσουμε κομμάτια διαφόρων ειδών και εποχών, από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα. Κυρίως θα ασχοληθούμε με τα κατ' εξοχήν ενδιαφέροντα, αν και λιγότερο πρόδηλα χαρακτηριστικά των μουσικών έργων, τα οποία περνούν εντελώς απαρατήρητα στον σύγχρονο ακροατή. Θα παρακολουθήσουμε τη δραματική διαδρομή της μουσικής γραφής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και από τα επιστημονικά δεδομένα της κάθε εποχής, συχνά παλινωδώντας μεταξύ περιπλοκότητας, απλότητας και απλοϊκότητας.
Με αυτόν τον οπλισμό θα επιχειρήσουμε να διευρύνουμε την έννοια της “συγκίνησης” στο άκουσμα ενός μουσικού έργου πέραν των ορίων της απλής συναισθηματικής αντίδρασης, που αποτελεί συνήθως και το μοναδικό μας κριτήριο στην αξιολόγηση του έργου τέχνης γενικά. Όπως είναι γνωστό, όλοι οι ζώντες οργανισμοί, ακόμη και οι μονοκύτταροι, είναι εξοπλισμένοι με τον μηχανισμό της ακούσιας αντανακλαστικής αντίδρασης σε εξωτερικό ερέθισμα. Ο μηχανισμός όμως της κατανόησης ενός έργου τέχνης είναι διαφορετικός.
-----------------------
Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
-----------------------
Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Tετάρτη από τις 19.00 έως τις 21.30 (1,5 ώρα μάθημα + 1 ώρα πρόβα).
------------------------
Το "Fast Track" διαρκεί από τα μέσα Οκτ. έως τα μέσα Δεκ.2015
Το "Τι Είναι Μουσική" διαρκεί από τα μέσα Ιαν. έως τα μέσα Απρ.2016
-------------------------
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΕΓΓΡΑΦΗ:
τηλ 6983313302
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
------------------------------------------------------------------------------------

Ο Γιώργος Πατεράκης σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών απ' όπου και πήρε το δίπλωμά του με άριστα και πρώτο βραβείο παμψηφεί. Παράλληλα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy του Λονδίνου στην τάξη του Philip Fowke και, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στην Ακαδημία F. Liszt, στη Βουδαπέστη, στην τάξη του Kornel Zempleni.
Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 2000 ακολούθησε αποκλειστικά σολιστική σταδιοδρομία δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ, συμπράττοντας με διάφορες ορχήστρες για κοντσέρτα και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος σε έργα μουσικής δωματίου, Liederabend, ηχογραφώντας για το Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΤ κλπ.
Σήμερα ασχολείται ενεργά με την πρωτότυπη δημιουργία επάνω σε θεματικά projects για το String Theory Ensemble, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.