ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
Οι τεχνικές της συνοδείας της λαϊκής κιθάρας.
Η θέση της στις λαϊκές ορχήστρες.

 

Έναρξη Εργαστηρίου: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου
Κάθε Τετάρτη 18.00-21.00
Πληροφορίες/ Εγγραφές Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 6983313302 (17.30-21.30)

Με ποιoν τρόπο θα συνοδέψεις ένα τσιφτετέλι σμυρναίικο; Πώς θα τεμπάρεις ένα πειραιώτικο ζεϊμπέκικο; Πώς θα γκρουβάρεις μια λαϊκή ρούμπα; Ποιo κούρδισμα θα επιλέξεις για να παίξεις 'τσιμπητή' κιθάρα;
Είναι διαφορετικό να παίζεις σε μια ορχήστρα με κανονάκι και βιολί και διαφορετικό να συνοδεύεις ένα τρίχορδο μπουζούκι; Ποιoς ο ρόλος της κιθάρας όταν καλείται να παίξει μαζί με ένα κοντραμπάσο στην ίδια ορχήστρα;

 

Βασικοί άξονες μαθήματος


Το σεμινάριο αφορά το όργανο της λαϊκής κιθάρας και σχετίζεται με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

* Κατάλληλη στάση χεριών και σώματος, γνωριμία με το όργανο και τον ήχο που αναπαράγει.

* Εκμάθηση των μουσικών δρόμων και ρυθμών της αστικής λαϊκής μουσικής.

* Εκμάθηση βασικών συγχορδιών (τρίφωνες), πέρασμα τους σε όλες τις θέσεις, αναστροφές αυτών, αρπέζ και αναλύσεις συγχορδιών.

* Εκμάθηση τετράφωνων συγχορδιών, της ντιμινουίτας, των 'ξένων' νοτών καθώς και αναλύσεις αυτών (αρπέζ) σε όλη την κιθάρα.

* Εναρμόνιση συγχορδιών με βάση τους λαϊκούς δρόμους

* Διαφορετικοί τρόποι συνοδείας (ντουζένι, κάθετο παίξιμο, ανοιχτές χορδές, κ.τ.λ.).

* Κουρδίσματα της κιθάρας και εκμάθηση του 'τσιμπητού' τρόπου παιξίματος (fingerstyle).

* Εκμάθηση ρεπερτορίου στο αστικό λαϊκό τραγούδι, με βάση όλα τα παραπάνω.

 

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1989. Έζησε στην Κατερίνη μέχρι δεκαοχτώ χρονών. Για τα επόμενα δέκα χρόνια έμεινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, είναι κάτοικος των Αθηνών.
Οι σπουδές του αφορούν στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και τις έκανε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η διπλωματική του εργασία είχε ως τίτλο "Η κιθάρα ως σολιστικό όργανο στο ρεμπέτικο τραγούδι από το 1900 έως το 1950 υπό το πρίσμα σημαντικών κιθαριστών" (2012). Τον Μάιο του 2012 πραγματοποίησε, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναυλία με τίτλο "Η λαϊκή κιθάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι". Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε στο πρώτο τριήμερο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη λαϊκή κιθάρα, το Μάιο του 2014. Την περίοδο 2015-2017 έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, με αντικείμενο μελέτης τον ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και ειδίκευση στο όργανο της λαϊκής κιθάρας και με συνολικό βαθμό πτυχίου 'Άριστα'. Η εκπόνηση της μεταπτυχιακής του εργασίας είχε τον τίτλο "Κώστας Σκαρβέλης: Καταγραφή και ανάλυση του έργου του" (2017). Τον Ιούνιο του 2017 πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του ρεσιτάλ με θέμα το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη. Παράλληλα με τις σπουδές του, τα τελευταία πέντε χρόνια προετοιμάζει την έκδοση ενός βιβλίου με θέμα ολόκληρο το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη, ενώ ασχολείται παράλληλα με τη διδασκαλία της κιθάρας. Είναι κάτοχος πτυχίου ειδικού Αρμονίας, ενώ έχει φτάσει τις σπουδές μου στο κλασσικό πιάνο σε επίπεδο 'μέσης'.
Στο δημιουργικό κομμάτι, το Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο 'Από τη σιωπή στη σιωπή' (Minos Emi,2018), με δώδεκα δικά μου τραγούδια. Έχει γράψει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ "Μόνος ή αλληλέγγυος;" Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και παραστάσεις ανά την Ελλάδα και έχω συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες (Δημήτρης Μυστακίδης, Ορφέας Περίδης, Μανώλης Πάππος, κ. ά.) και μουσικά σχήματα ('Ούτε Σπόντα', 'Γιαγιάκω', 'Τέτρις'). Τα τελευταία πέντε χρόνια συνεργάζεται με τον παραμυθογράφο και μουσικό Δημήτρη Μπασλάμ

 

*Φωτογραφία: Δημήτρης Μακρής