ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Εργαστήριο τουρκικής και οθωμανικής μουσικής για φωνές και μουσικά όργανα

 

Κάθε Δευτέρα 19.00-21.00
ΕΝΑΡΞΗ: 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου που θέλουν να γνωρίσουν την τούρκικη μουσική είτε τραγουδώντας είτε παίζοντας μουσικό όργανο. Η συνύπαρξη φωνών και μουσικών οργάνων είναι η επιδίωξη.
Μαζί θα κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην μαγεία της αστικής, της παραδοσιακής και της κλασσικής οθωμανικής μουσικής. Θα γνωρίσουμε κοινά τραγούδια των δύο λαών στην τουρκική εκδοχή τους, τραγούδια από τον Πόντο, την ανατολική Θράκη, την κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, το Αιβαλί, την Σμύρνη και τα περίχωρα, την Καππαδοκία μέχρι την βαθιά ανατολή. Θα γνωρίσουμε ρυθμούς μικτούς, την τζούρτζουνα, τους καρσιλαμάδες, τα τσιφτετέλια, τα απτάλικα, τα μισκέτ, τα ακσάκ και πολλά άλλα. Θα διαβάσουμε τους στίχους, θα αναζητήσουμε την ιστορία και τα νοήματα των τραγουδιών, θα επιδιώξουμε την σωστή προφορά της γλώσσας, τις σωστές τεχνικές για καλύτερη εκφραστικότητα ανάλογα με το ύφος και το είδος.

Υπάρχει η δυνατότητα παρτιτούρας σε όσους το επιθυμούν.

(Η επικοινωνία θα γίνει με μίξη αγγλικής, ελληνικής και τουρκικής γλώσσας).

***Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε Δευτέρα 19.00-21.00
ΕΝΑΡΞΗ: 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διάρκεια μαθήματος: 2 ώρες

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα (είναι ευπρόσδεκτοι τόσο οι αρχάριοι όσο και οι προχωρημένοι – έμπειροι). Δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής ή ικανότητα ανάγνωσης παρτιτούρας.

 

Βιογραφικό
Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί γεννήθηκε στο Ελμπιστάν της περιοχής Καχραμάνμαρας της Τουρκίας με ρίζες και μνήμες από την Ανατολία. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε 5 χρόνια Κλασσική οθωμανική μουσική στο İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ενώ μελέτησε ταμπούρ δίπλα στον σπουδαίο Τούρκο ταμπουρί Murat Aydemir. Το χειμώνα του 2012 ξεκίνησε να εμφανίζεται σε χώρους στην Πόλη και ταυτόχρονα μελέτησε Μικρασιάτικο και Ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο ενσωμάτωσε μέσα στο πρόγραμμα των εμφανίσεων της. Στο διάστημα αυτό επίσης συνεργάστηκε με δυο σπουδαία γκρουπ, τους Incesaz και τους Cafe Aman Istanbul, με τους δεύτερους κράτησε μόνιμη συνεργασία μέχρι τα τέλη του 2015 όπου εμφανίστηκαν σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Από τον Οκτώβριο του 2015 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τις πρώτες της δυο παραστάσεις της τις πραγματοποίησε στο “Baumstrasse” τον Ιούνιο τους 2016 και έκτοτε έχει κάνει αρκετές άλλες σε σκηνές της Αθήνας και σε φεστιβάλ με τον τίτλο “Ala Turka Ala Greka”.