ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Σύνολο Εγχόρδων στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Μιχάλη Κουλουμή

Ένα δημιουργικό και πρωτότυπο μουσικό εργαστήρι προτείνει ο Μιχάλης Κουλουμής για την φετινή χρονιά 2021-22 στην Αθήνα. Ο βιολιστής και συνθέτης, συστήνει στους μουσικούς των τοξοτών οργάνων το ‘Σύνολο Εγχόρδων στην Ανατολική Μεσόγειο’.

To Σύνολο ή Ορχήστρα Εγχόρδων, μια μουσική οντότητα που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στις ορχήστρες της Ευρωπαϊκής παλαιάς και κλασικής μουσικής, γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση αρχικά στην Αραβική και ακολούθως στην Οθωμανική κλασική μουσική. Από την περίοδο των πρώτων ηχογραφήσεων μέχρι και σήμερα τα σύνολα εγχόρδων αποτελούν βασικό κομμάτι του οργανολογίου των πιο πάνω παραδόσεων διαμορφώνοντας έτσι μια καινούρια αισθητική στον ήχο, την ερμηνεία και την ενορχήστρωση.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί ένα μουσικό εγχείρημα στο οποίο, υπό το πρίσμα του Συνόλου τοξοτών οργάνων, θα μελετηθούν οι εξής θεματικές:

- Χαρακτηριστικά μουσικά παραδείγματα από τροπικές – με βάση το makam - παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, όπως: συνθέσεις από Οθωμανική & Αραβική κλασική μουσική, τροπικές συνθέσεις από σύγχρονους δημιουργούς, κρατήματα από Βυζαντινή μουσική, παραδοσιακοί σκοποί και μελωδίες από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Αραβικό Κόσμο.

- Ταυτοφωνία & Ετεροφωνία.

- Τεχνικές για τοξωτά όργανα που συναντούμε στην Ανατολική Μεσόγειο (glissando, vibrato, στολίδια çarpma, ισοκράτης, ρυθμικό παίξιμο).

- Ταξίμι και Ρυθμικά μοτίβα.

- Απόδοση μικροδιαστημάτων.

- Ενορχήστρωση, Εναρμόνιση και Ερμηνεία μουσικών έργων

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αιτήσεις συμμετοχής: www.michaliskouloumis.com/string-ensemble-athens

Πρόσκληση για συμμετοχή μουσικών που παίζουν τοξωτά όργανα (με δοξάρι): βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο, τοξωτός ταμπουράς (yayli tanbur), tarhu, λύρα (πολίτικη, κρητική, ποντιακή, kamancha, kaba kemane, κλπ).

Επίπεδο Ανάγνωσης παρτιτούρας: Βασικό

Επίπεδο δεξιότητας οργάνου: Μέσο, Προχωρημένο και Επαγγελματίες

 

Δύο συναντήσεις / μήνα (Σάββατο & Κυριακή) διάρκειας 3 ωρών, 12:00-15:00

Πρώτες Συναντήσεις: Σάββατο & Κυριακή, 11 & 12 Δεκεμβρίου 2021.

Κόστος: €70 / μήνα

 

Σημειώσεις:

1. Για τη συμμετοχή στο 'Σύνολο Εγχόρδων στην Ανατολική Μεσόγειο' απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test αντιγόνου εώς και 48 ώρες πριν.

2. Μετά την ολοκλήρωση όλων των συναντήσεων θα δοθεί δίπλωμα παρακολούθησης.

3. Ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και ως θεατές με κόστος €10 τη μέρα.

 

Baumstrasse (Σερβιών 8, Βοτανικός, Αθήνα)

Επικοινωνία: +357 99 529754 (Μιχάλης Κουλουμής), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Baumstrasse)