ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Ριζόπουλος

 

Πρώτη συνάντηση: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022
Ένα ρυθμικό ταξίδι χωριό-χωριό.
Μαθαίνουμε το ρυθμό μέσα από τη ντοπιολαλιά του.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ/ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6934095253 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κωστή – Ασβεστάδες - Σαράντα εκκλησιές – Βώλακας – Ηράκλεια – Περιστερά – Άσσηρος – Γουμένισσα – Νάουσα – Φλώρινα – Εξαπλάτανος – Βυθός – Βοβούσα – Παρακάλαμος – Βήσσανη – Σοπική – Κεράσοβο – Χαλίκι - Αλάτσατα – Βουρλά – Αδολή……………

Πρόγραμμα*:
17:00 Τεχνική στα frame drums (Μπεντίρ, νταηρές)
17:45 Σύνολο Ι: Ρυθμοί της νοτιοανατολικής Μεσογείου
19:15 Τεχνική στο τουμπελέκι και την νταρμπούκα
20:00 Σύνολο ΙΙ: Ρυθμοί των Βαλκανίων
21:30 Τεχνική στα νταούλια (νταούλι του βορρά, κασοτάμπουρο και ξεροντάουλο)
*διάλεξε ποιο όργανο σου ταιριάζει και ένταξέ το στο σωστό σύνολο. Ενδείκνυται να επιλέξεις μια τεχνική και ένα σύνολο.

Το μάθημα περιέχει:
- καλλιέργεια στους ήχους των κρουστών οργάνων ανά περιοχή και ανά είδος
- καλλιέργεια στους ρυθμούς ανά περιοχή
- εθνογραφικές αναφορές και στοιχεία από τις αντίστοιχες περιοχές
- χορό
- ρυθμικό σολφέζ, syncopation
- Κούρδισμα των οργάνων
- Ασκήσεις

Εγγραφές, πληροφορίες : 6934095253 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος (Γιάννενα, 1982) παίζει κρουστά, συνθέτει, ερευνά και διδάσκει.

Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος των τμημάτων Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΒSc, 2016) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΜSc, 2006). Αρθρογραφεί με θέμα την Εθνομουσικολογία και τις Παραστατικές Τέχνες, τα Κρουστά και το Ρυθμό στα βαλκάνια, την Ενσώματη Γνώση και την Επιτέλεση.

Έχει στο ενεργητικό του δύο «Ποιητικές» (διαπολιτισμικές, πολυμεσικές παραστάσεις όπου επιμελήθηκε τη σύλληψη, τη σύνθεση, τη δραματουργία, την κινησιολογία): «Μαριγώ και Γιάννος: αέναο πέρασμα» (Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα, Αύγουστος 2021) και «Αουρέκιος, ο Ταχυδρόμος» (Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη 2016).

Είναι ιδρυτικό μέλος στα συγκροτήματα Alenti, People of the Wind και Motel Selenik, ενώ συνεργάζεται με πληθώρα μουσικών σε παραγωγές, έθιμα και ηχογραφήσεις, εντός και εκτός συνόρων. Το 2021 εκδόθηκαν δύο δισκογραφικές δουλειές: «Lamenta» και «Alenti-Jasmine».

Διατηρεί το Masterclass «Ρυθμική Πλαστική», Workshops με θέμα τους ρυθμούς και τα κρουστά Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου (Εθνικό Κονσερβατόριο Παρισιού, Βερολίνου). Συνεργάζεται με το Μουσικό Χωριό «Άγιος Λαυρέντιος», το ίδρυμα Γκροτόφσκυ στην Πολωνία, το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Πόλις», το Χώρο Πολιτισμού Baumstrasse και το Κρουστόφωνο. Πειραματίζεται και σχεδιάζει νέα μουσικά όργανα στο οργανοποιείο Kavouki.