ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Crank Sturgeon / Κωστής Κηλύμης / Δανάη Στεφάνου / Δημήτρης Θόρυβος live at Coherent States label showcase
fb-event banner

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ώρα προσέλευσης: 19.30 | Ώρα έναρξης: 20.30


Label showcase with:

Crank Sturgeon (usa)
Κωστής Κηλύμης (gr/uk)
Δανάη Στεφάνου (gr)
Δημήτρης Θόρυβος (gr)

Το νεοσύστατο Αθηναϊκό audio outlet, Coherent States, παρουσιάζει τους Crank Sturgeon, Κωστή Κηλύμη, Δανάη Στεφάνου και Δημήτρη Θόρυβο στο πρώτο του label showcase στο Baumstrasse, τη Τρίτη 21 Ιουνίου.
Στόχος της Coherent States είναι να εκπληρώσει σε ηχητικά πλαίσια τον ρόλο των συνοχικών καταστάσεων ως την κβαντική κατάσταση του αρμονικού ταλαντωτή που ενώνει -όσο το δυνατόν περισσότερο- τον ντετερμινιστικό μακρόκοσμο της κλασσικής φυσικής με τον χαοτικό μικρόκοσμο της κβαντικής μηχανικής. Το ηχητικό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει μια ανάλογη ένωση -στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό- του ευρύτερου πεδίου της πειραματικής μουσικής: από τη χαώδη noise έως την αυτοσχεδιαστική lo-fi ψυχεδέλεια, και από τις ηχογραφήσεις πεδίου εώς την ηλεκτρακουστική σύνθεση.
Στις 21 Ιουνίου καλύπτουμε το χώρο μεταξύ ακατέργαστου θορύβου και ηχητικής/θεατρικής παράστασης. Ακολουθούν λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

CRANK STURGEON
Κάπου στις αρχές των 90's, το μυστήριο μυαλό του Matt Anderson δημιούργησε την περσόνα Crank Sturgeon, το καλλιτεχνικό του δηλαδή alter ego. Η δημιουργηθείσα αυτή φιγούρα εκφράζεται με τον lo-fi αυτοσχεδιαστικό θόρυβο και τον ηχητικό πειραματισμό ως τα όρια της sound poetry performance. Οι λέξεις avant-garde, performance και sound art είναι αναμφισβήτητα κατάλληλες για την πλαισίωση του έργου του και αναφορικές για την πολλαπλότητα των δράσεών του, αλλά στην πραγματικότητα όχι αρκετά περιγραφικές για το τι ακριβώς δημιουργεί ο Crank Sturgeon και στο που έγκειται η μοναδικότητά του ως δημιουργός. Όσον αφορά στο τι δημιουργεί, δεκάδες γκαλερί, μουσεία και πανεπιστήμια θα μπορούσαν να δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τις διαδραστικές του performances, τις μηχανικές κατασκευές μέσω των οποίων αναπαράγει ήχο, την ενεργή αλληλεπίδραση με το κοινό και τα δαιδαλώδη οπτικοακουστικά concepts που πραγματώνει. Ενδεικτικό παράδειγμα, η εκατό ημερών multimedia έκθεση "Overhear and Here" όπου και έστησε με τη βοήθεια μικρών παιδιών για τον εορτασμό των 100 ετών του Boston Children's Museum. Ή η προπέρσινη παράσταση που είχε δώσει πάνω σε ένα παγωμένο ποτάμι όπου διηύθυνε τις φωνές του κοινού παρομοιόζοντάς τες με αυτές ενός synthesizer. Ντυμένος με περίεργα και εκκεντρικά κουστούμια, χρησιμοποιώντας το χιούμορ και αναδεικνύοντας το ίδιο το γέλιο σαν κυρίαρχο μέσο αποκαθήλωσης του αυτοαναφορικού ακαδημαϊκού κομματιού πολλών ανάλογων performances, με μια κινητικότητα στα όρια του θεατρισμού, ο Crank σε αντιμετωπίζει ως ίσο προς ίσο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμφάνισή του. Και αυτός είναι, τουλάχιστον για εμάς, ένας σοβαρός λόγος που ο Crank Sturgeon είναι μοναδικός στο είδος του. Ως μουσικός έχει να επιδείξει μια τεράστια δισκογραφία, κυρίως σε κασσετική μορφή, και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Id M Theft Able, Fritz Welch, Patrick Corrigan, Emil Beaulieau και τους Haters. Και φυσικά με τον Olivier Di Placido, στο "Twice Heathen Scent" που κυκλοφορεί από την Coherent States.

www.cranksturgeon.com

ΚΩΣΤΗΣ ΚΗΛΥΜΗΣ
O Κωστής Κηλύμης κατάγεται απο την Θεσσαλονίκη αλλά κατοικοεδρεύει εδώ και χρόνια στο Λονδίνο. Όντας ενεργός μουσικά από το 2007, το έργο του είναι μια σπουδή στην ηλεκτρονική σύνθεση. Η δουλειά του ξεκίνησε να παρουσιάζεται σε αυτοχρηματοδοτούμενα cdr, άρχισε να ενηλικιώνεται στη συνεργασία με τον Leif Elggren, να μεγαλώνει στη "More Noise Ahead" προειδοποίηση της Entr'acte και να γιγαντώνεται στο περσινό -και γκρίζο όσο το εξώφυλλό του- "Bethnal Greener LP, ένα εμφανώς αυτοβιογραφικό δίσκο που αποτυπώνει ηχητικά τα έργα και τις ημέρες του δημιουργού στην τετραετία 2011-2014. Με μια μινιμαλιστική οπτική, με εξελισσόμενα ηχητικά μοτίβα, επαναλαμβανόμενα μέρη, διακριτικά field recordings, κοφτούς θορύβους και αβίαστη musique concrete πειραματική λογική. Απο τα μέσα των 00's εως σήμερα είναι υπεύθυνος για τις 30 κυκλοφορίες τoυ προσωπικού του label Organized Music From Thessaloniki καθώς και συνυπεύθυνος για την δισκογραφική Rekem. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο Βελιώτη, Lucio Capece, Greg Pope, Leif Elggren, Sarah Hughes, Stephen Cornford. Και τον Phil Julian, στο "Fustian Cutting" που κυκλοφορεί από την Coherent States. Η εμφάνισή του θα είναι η πρώτη του solo εμφάνιση στην Αθήνα μετά την κυκλοφορία του "Bethnal Greener".

www.kostiskilymis.com

ΔΑΝΑΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η Δανάη Στεφάνου είναι μουσικός, μουσικολόγος και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του ηλεκτροακουστικού σχήματος Acte Vide, και συμμετείχε στη διαχείριση της Knot Gallery στην Αθήνα. Απο το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα, είναι -μαζί με τον Γιάννη Κοτσώνη- υπεύθυνη προγράμματος και διοργάνωσης των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου (Syros Sound Meetings), μιας πλατφόρμας καλλιτεχνικών εργαστηρίων και διερευνητικών συνευρέσεων με κύριο άξονα τον αυτοσχεδιασμό, τις ηχογραφήσεις πεδίου, τη σύνθεση και τον ηχητικό σχεδιασμό. Έχει μεταφράσει την ελληνική έκδοση του "Experimental Music: Cage and Beyond (Music in the Twentieth Century)" του Michael Nyman, ενώ ως καλλιτέχνης έχει εμφανιστεί σε αίθουσες συναυλιών αλλά και diy χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το "[herewith]" LP, o σόλο πιανιστικός δίσκος της, αποτελεί μια εκπληκτική τομή της σύγχρονης μουσικής (contemporary music) με τον -σε στιγμές σχεδόν industrial- αυτοσχεδιαστικό πειραματικό θορύβο. Η δημιουργική σύλληψη του "[heredith]" είναι πως εδώ χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του πιάνου για να παραχθεί ήχος, από τα πλήκτρα εως τα "βασανιστικά" drones των εσωτερικών χορδών. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδέας δεν είναι απλά εντυπωσιακό, αλλά ιδιοφυές, και σίγουρα το "[herewith]" θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την ίδια - και ίσως όχι μόνο για την ίδια. Η εμφάνιση της Δανάης Στεφάνου στο Baumstrasse θα είναι παρόμοιας λογικής με το πρόσφατο δισκογραφικό της πόνημα.

http://danaestefanou.tumblr.com/

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
O Θόρυβος ξεκίνησε την δράση του πριν από 13 χρόνια, κλείνοντας το δισκάδικό του Soundcore Records στα Εξάρχεια και βρίσκοντας στο Παρίσι τη μη οριοθέτηση ως έναυσμα του απροκάλυπτου θορύβου. Στη Γαλλία αναλώθηκe σε μεθοδικά cut ups και διαστρέβλωση του σνομπισμού μέσα από τον θόρυβο. Τις καλές ημέρες έπαιζε live στο παράνομο βιβλιοπωλείο/bar, Brocante. Τις υπόλοιπες έπαιζε live στους δρόμους. Εργαζόμενος σε σχολείο, δίδαξε τρόπους έκφρασης μέσω θορύβων σε παιδιά με ιδιαιτερότητες απέναντι στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο πολυετές πέρασμά του από τον χώρο της όπερας, χαρτογράφησε ηχητικά τα παρασκήνια καθώς και τη σκηνή, και έπαιξε ζωντανά (με άναρχο τρόπο) σε χώρους συγκέντρωσης τεχνικών, ηθοποιών και χορευτών. Ανά καιρούς έχει κυκλοφορήσει αρκετά -δυσεύρετα πια- cdr. Το ηχητικό στίγμα του Θόρυβου είναι το αυθόρμητο και επιτόπιο harsh noise, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην αμερικάνικη σκηνή των 90's σε σημείο που θα μπορούσε να ζει μέσα στην americanoise κασέτα. Ο συνδυασμός του concrete noise, της avant garde περσόνας και του ηχητικού χάους που παραθέτει στα πρόσφατα live sets στην Αθήνα (όπου και διαμένει πλέον) είναι το σήμα κατατεθέν του. Στο live θα είναι διαθέσιμη η νέα δισκογραφική δουλειά του Θόρυβου, ένα split με τον Andy Bolus (Evil Moisture) σε μορφή διπλού 3" CDR σε κυκλοφορία της Coherent States.

www.soundcloud.com/thorivos

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ώρα προσέλευσης: 19.30 | Ώρα έναρξης: 20.30
Είσοδος: €8
Baumstrasse
www.dentra.gr | Σερβιών 8, Βοτανικός
Πρόσβαση μετρό Κεραμεικός/Μεταξουργείο
*Ο χώρος κλιματίζεται.
Κρατήσεις: 698 331 3302 (ώρες 11.00-14.00 και 17.00-20.00) | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Xoρηγοί Επικοινωνίας

toradiofono.gr, metadeftero.gr, elculture.gr, debop.gr, forfree.gr, artic.gr, portokaliradio.gr, streetradio.gr, webmusic.gr, crradio.gr, all4fun.gr, theatroland.com, mixgrill.gr, pints.gr.

Save