Λύρα Quartet
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 21.00
Χρυσάνθη Γκίκα
Δημοσθένης Καραχριστοδούλου
Σωκράτης Σινόπουλος
Στρατής Ψαραδέλλης
Ο Σωκράτης Σινόπουλος προσκαλεί τρεις από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της πολίτικης λύρας σε έναν δημιουργικό μουσικό διάλογο για τέσσερις λύρες. Με αφετηρία την μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης του 1900, όπου η πολίτικη λύρα πρωταγωνιστούσε στις λαϊκές ορχήστρες, οι τέσσερις μουσικοί ιχνηλατούν την εξέλιξη του μουσικού οργάνου μέχρι τις μέρες μας. Επεξεργάζονται και αναπτύσσουν το πολύτιμο μουσικό υλικό που κατέθεσαν οι παλαιότεροι μάστορες μουσικοί και αντλούν από αυτό έμπνευση για αυτοσχεδιασμό και νέα δημιουργία. Θα ακουστούν παλιοί οργανικοί σκοποί από την Πόλη, τη Σμύρνη, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου ειδικά διασκευασμένες για αυτό το πρωτότυπο μουσικό σύνολο.
Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια της σειράς συναυλιών Tangents Greece Music Tour 2024.
---------------------------------------------
𝝥𝝠𝝜𝝦𝝤𝝫𝝤𝝦𝝞𝝚𝝨
Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης : 21.00
Είσοδος: 15 ευρώ / 12 ευρώ μειωμένο
Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ->ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΔΩ
Baumstrasse: Σερβίων 8 (2ος Οροφος), Βοτανικός
---------------------------------------------
Lyra Quartet
Chrysanthi Gkika
Dimosthenis Karachristodoulou
Stratis Psaradellis
Sokratis Sinopoulos
Sokratis Sinopoulos invites three of the most renowned performers of the lyra of Istanbul to a creative musical dialogue for four lyras. Starting from the folk music tradition of Constantinople in 1900, where the lyra played a leading role in folk orchestras, the four musicians trace the evolution of the instrument to the present day. They process and develop the valuable musical material handed down by the old masters and draw from it inspiration for improvisation and new creation. Old instrumental scores from Istanbul, Smyrna, Thrace and the islands of the eastern Aegean will be performed, as well as compositions by Sokratis Sinopoulos, specially arranged for this original musical ensemble.
The concert is part of the 2024 Tangents Greece Music Tour produced by San Francisco based radio DJ Dore Stein.
-------------------------------------------------------
BIOΓΡΑΦΙΚΑ
Χρυσάνθη Γκίκα
Γεννημένη στην Αθήνα και επηρεασμένη από την αγάπη που είχαν τα μέλη της οικογένειάς της για την λαϊκή παράδοση, η Χρυσάνθη Γκίκα από νηπιακή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόληση της με την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς της Ελλάδας συμμετέχοντας σε χορευτικές ομάδες και χορωδίες λαογραφικών συλλόγων της Αθήνας. Στα 13 της, ύστερα από μερικά χρόνια γνωριμίας με το πιάνο και την κλασσική ευρωπαϊκή μουσική, έπιασε στα χέρια της για πρώτη φορά την πολίτικη λύρα και έκτοτε έχει μαθητεύσει πλάι σε διακεκριμένους μουσικούς και δασκάλους όπως ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Derya Turkan και ο Ross Daly. Κατά τα πρώτα χρόνια της εκμάθησης της λύρας, συμμετείχε παράλληλα σε διάφορα μουσικά σύνολα και μαθητικές ορχήστρες εκπροσωπώντας τη νέα γενιά μουσικών (Ορχήστρα Κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, Ορχήστρα Μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος», Ορχήστρα ΤΕΤΤΙΞ, μουσικά σύνολα ΚΕΠΕΜ, Ορχήστρα Ρωμάνα) . Η ακαδημαϊκή της καριέρα ξεκίνησε το 2014 με την εισαγωγή της στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην κατεύθυνση Ελληνικής Παραδοσιακής Δημοτικής Μουσικής, και πλάι στον Σωκράτη Σινόπουλο ολοκλήρωσε σπουδές α’ κύκλου λαμβάνοντας πτυχίο ειδίκευσης στην πολίτικη λύρα. Κατόπιν, το 2022, συνέχισε τις σπουδές β’ κύκλου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Επιστήμες και Τέχνες της Μουσικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2017 έως σήμερα, ασχολείται εντατικά με την διδασκαλία της πολίτικης λύρας, έχοντας υπάρξει στο δυναμικό καθηγητών ωδείων της χώρας (Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» , Ωδείο Αθηνών), και πραγματοποιώντας σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα το ρεπερτόριο της πολίτικης λύρας και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», Labyrinth Online, Muzik Koyu Turkey). Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέλαβε ως υπότροφος του ΠανεπιστημίουΜακεδονίας τη διεξαγωγή διδακτικού έργου για την ειδίκευση της Πολίτικης Λύρας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια, η Χρυσάνθη Γκίκα έχει παρουσιάσει τον ήχο της πολίτικης λύρας σε φημισμένα Φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους ανά τον κόσμο (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Festival D’ Aix en Provence – Γαλλία, Alkantara Music Festival – Σικελία, Houdetsi Festival – Κρήτη, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Oscar Niemeyer Auditorium – Ιταλία, Auditorio Ibirapuera – Βραζιλία). Επιπροσθέτως, έχει συνεργαστεί με μουσικούς και μουσικά σχήματα εντός και εκτός Ελλάδας με σκοπό την διεξαγωγή παραστάσεων και την παραγωγή δισκογραφικού έργου (Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ – Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Nederlands Blazers Ensemble, Mediterranean Youth Orchestra, Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Kudsi Erguner, Μαρία Φαραντούρη, Χρίστος Τσιαμούλης, Λένα Πλάτωνος, Γιώργος Νταλάρας, κ.α.).
Δημοσθένης Καραχριστοδούλου
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα και ξεκινάει την ενασχόληση του με τη μουσική σε ηλικία 13 ετών. Μέσω της οργανοποιίας έρχεται σε επαφή με την λύρα και το λαούτο Κωνσταντινούπολης. Είναι απόφοιτος της σχολής του Σίμωνα Καρρά στο Τμήμα Οργανοποιίας. Το 2019 εισάγεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση την πολίτικη λύρα. Έχει μαθητεύσει δίπλα στους Γιώργο Κοντογιάννη, Στρατή Ψαραδέλλη, Σωκράτη Σινόπουλο και Derya Türkan. Ως μέλος των Urban Modal δραστηριοποιείται με live εμφανίσεις και την ηχογράφηση της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς. Παράλληλα συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως οι: Νίκος Ανδρίκος, Χρίστος Τσιαμούλης, Θωμάς Μελετέας, Χρήστος Κανέλλος Μάλαμας, Israel Varela κ.ά
Στρατής Ψαραδέλλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές με κλασική κιθάρα και βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης γνώρισε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής. Μαθήτευσε με δάσκαλο τον Περικλή Παπαπετρόπουλο στο σάζι ενώ παράλληλα ξεκίνησε και τη συστηματική σπουδή της πολίτικης λύρας και του πολίτικου λαούτου. Στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος παρακολούθησε σεμινάρια στο σάζι με τους Ταλίπ Οζκάν και Μεχμέτ Ερενλέρ και στην πολίτικη λύρα με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Ντερυά Τουρκάν. Έχει παίξει και έχει ηχογραφήσει σε Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία, Μέση και Άπω Ανατολή. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο και Γιασεμί Σαραγούδα, Χρόνη Αηδονίδη, Χρίστο Τσιαμούλη, Νίκο Γράψα, Αντώνη Απέργη, Μάρθα Μαυροειδή, Ross Daly, John Psathas, Marta Sebestyen, Loreena McKennitt, Zohar Fresco, Murat Aydemir, Sarband Ensemble, OnEira 6tet. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 1999 διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης.
Σωκράτης Σινόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά της μουσικής με τον Μιχάλη Αδάμη, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει με τον Charles Lloyd για την Blue Note, με τον Jean Quihen Queyras για την Harmonia Mundi, με την Ελένη Καραΐνδρου για την ECM και με το συγκρότημα παλαιάς μουσικής L’Achéron για την Fuga Libera. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών: «Μελίνα Μερκούρη». Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τίτλο “Eight Winds” και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Το 2018 εκδόθηκε το άλμπουμ του “Under the Rose Tree – Tunes from the Greek musical traditions” από την εταιρεία Saphrane records το οποίο επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα CD για το 2018 από την ένωση κριτικών μουσικής της Γερμανίας. Το 2019 ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ του κουαρτέτου, με τίτλο “Metamodal”. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις θεάτρου και μουσικό θέατρο: «Τσουνάμι» (2023 – Αρχαία Ολυμπία), «Θνητοί Θεοί» (2020 – Αρχαία Ολυμπία), «13 Φεγγάρια» (2019 – Μονή Δαφνίου) κ.ά. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής παραστάσεων έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων, την συναυλία «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» (2022 – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας), τα τέσσερα φεστιβάλ νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής «Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου» (2017 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019 & 2021 - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2024 – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), την παράσταση «Επέστρεφε», αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη σε παραγωγή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2013 - Εθνικός κήπος, Αθήνα), συναυλίες της Δόμνας Σαμίου σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας την περίοδο 2003 – 2011 κ.ά. Είναι καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ποιητικής του ίδιου Τμήματος και πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.