ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

«Tο Butoh είναι μια μορφή σύγχρονου χορού που επινόησε ο Tatsumi Hijikata στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το «σύγχρονος» ακριβολογεί απόλυτα, αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες και απαιτήσεις κάθε εποχής».
Masaki Iwana

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/10, ΤΡΙΤΗ 13/10, ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10
ΩΡΕΣ 11:00-14:00, 15:00-18:00

Σε αυτό το workshop εστιάζουμε στον ουσιαστικό ρόλο των χορευτών και ερμηνευτών.

Αναζητούμε τους παράγοντες που εξασφαλίζουν μια αποτελεσματική παρουσία. Πέρα από τη σωματική σκηνική παρουσία, δουλεύουμε πάνω στην αντίληψη του χρόνου και του χώρου. Κάθε σώμα έχει τη δική του αντίληψη και κατ’ επέκταση τον προσωπικό τρόπο έκφρασης του χρόνου και του χώρου. Μέσα από διάφορες ασκήσεις και χρησιμοποιώντας εικόνες εξερευνούμε την αντίληψή μας σε σχέση με το χρόνο και το χώρο. Όντας σε επαφή με τα «εσωτερικά μας τοπία» επηρεάζουμε και αλλάζουμε και τα δυο.
Ως χορευτές χρειαζόμαστε μια λεπτή συναίσθηση των ικανοτήτων και του ταλέντου μας. Μέσα από το σώμα μας αισθανόμαστε το περιβάλλον και απελευθερώνουμε περιττές σκέψεις. Οι ιδέες βοηθούν για να υλοποιηθεί μια παράσταση, ο χορός όμως δεν απορρέει από ιδέες. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να εξερευνάς το ίδιο σου το σώμα.
Μαζί θέλουμε να ανακαλύψουμε την διαφορετική ποιότητα της κίνησης και έκφρασης του καθενός, μακριά από καθιερωμένες φόρμες και τεχνικές. Ο χορός δημιουργείται από έναν φυσικό ρυθμό και από «εσωτερικά τοπία». Κάνοντας βουτιά στο «τώρα» μας, συναντάμε όνειρα, μνήμες, επιθυμίες και συγκινήσεις και τα αφήνουμε να εκφραστούν σε ορατή μορφή.
Βρήκαμε στο Butoh έμπνευση και δρόμο. Θα θέλαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας μαζί σας. Η φυσική κίνηση και η ανακάλυψη της φυσικής διάστασης του κορμιού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Butoh. Κάθε άτομο, κάθε ύπαρξη διαθέτει ποικίλα ταλέντα και μια προσωπική ποιότητα στην κίνηση του, στη μορφή της παρουσίας του. Αποκτώντας συνείδηση της φύσης μας, μπορούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας. Ταυτόχρονα οδεύουμε προς το ουσιαστικό εκείνο ελάχιστο της ύπαρξης μας. Αυτή η δυαδικότητα διεγείρει τη ζωτικότητα και την ένταση.

Πρόγραμμα Workshop

11:00 -14:00
Για να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας αρχίζουμε καθημερινά με ένα έντονο stretching.
Ακολουθούν ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις αυτές ενεργοποιούν την ικανότητα να αντλούμε δύναμη και ενέργεια από το φυσικό και το πνευματικό μας κέντρο.
Σε τρίτη φάση προσεγγίζουμε το θέμα του προσανατολισμού και της δράσης αντίδρασης.
Μεσημεριανό διάλειμμα 1 ώρας.

15:00 -18:00
Στο δεύτερο μέρος θα διερευνήσουμε μαζί τις δυνατότητες αναπαράστασης και χορού.
Πώς μπορούμε να εκφράσουμε μορφές και διαδικασίες, φαινόμενα και αντικείμενα; Πώς τα προσεγγίζουμε και τα μεταβάλουμε σε χορό; Θέλουμε να προσεγγίσουμε και να ταυτιστούμε με την ουσία τους και να μην αρκεστούμε στη φυσική περιγραφή τους.
Πώς μπορούμε να γίνουμε άρωμα, άνθος, ένα σκουριασμένο καρφί;
Επειδή είναι εξίσου σημαντικό να βλέπεις αλλά και να σε βλέπουν, ο καθένας από εμάς θα παρατηρεί και θα παρακολουθεί τον άλλον κατά τη διάρκεια του χορού.

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε και να χορέψουμε μαζί σας.
Πληροφορίες / Αιτήσεις για συμμετοχή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά, αν χρειαστεί, θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.

H Marina Epp γεννήθηκε στο Κιργκιζιστάν το 1978 και μεγάλωσε στην Δυτική Γερμανία. Ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες έχοντας από το 2006 ως βάση της το Βερολίνο. Κύριο θέμα της δουλειάς της, το «Τί-ποτε» (nothingness). Διερευνά σωματικά το κενό μεταξύ κίνησης, χρόνου και χώρου και είναι αυτό δημιουργεί τον χορό της. Το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται με ομάδες καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών και μουσικούς σε διάφορα προγράμματα στη Γαλλία και τη Γερμανία.Μεταδίδει την εμπειρία και γνώση της σε τμήματα διδασκαλίας και εργαστηρίων στο “Tatwerk Berlin”, στο “Butoh Labor Berlin” και στο “La Maison du Butoh Blanc”. Το Butoh της δίνει την ελευθερία να αφουγκράζεται και να εμπιστεύεται το σώμα της και ως παραστατική τέχνη την εισάγει σε μια διαφορετική αντίληψη του χώρου και του χρόνου, της γαλήνης και της πληρότητας.

Η Ιφιγένεια Βογιατζάκη γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 1978. Το 1981 μαζί με τους γονείς της εγκαταστάθηκε στο δυτικό Βερολίνο όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Αποφοιτώντας από το Λύκειο αποφάσισε να ζήσει στην Ελλάδα όπου σπούδασε στην δραματική σχολή του Γ. Κιμούλη στην Αθήνα και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση. Το 2006 επιστρέφει στο Βερολίνο και εμβαθύνει την σωματική και πνευματική της εμπειρία διδασκόμενη την τεχνική Αλεξάντερ. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει την σκηνική της δράση σε παραστάσεις χορού, εμπνευσμένες και επ
ηρεασμένες από το butoh. Επιθυμία της είναι να απελευθερώσει το σώμα της ως φυσική ενότητα, ανακαλύπτοντας την ιδιαίτερη μορφή και έκφρασή του αλλά και μια προσωπική αντίληψη του ωραίου. Η έρευνα και η δυνατότητα της σωματικής φαντασίας είναι το κύριο θέμα στην δημιουργική της δουλειά.
Η Ιφιγένεια ζει στο Βερολίνο. Διδάσκει τεχνική Αλεξάντερ και εμβαθύνει την τέχνη της στο χορό στο Βερολίνο και στο La MaisonDu Butoh Blanc στη νότια Νορμανδία της Γαλλίας.