ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Η ''Μήδεια'' του Μπάουμστρασσε στο Μποστ

 

 8μηνο εργαστήριο θεατρικής έρευνας βασισμένο στη Μήδεια του Μποστ

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μιχάλης Πανάδης

Έναρξη εργαστηρίου: Σάββατο 13 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο

Ώρα: 12.00 – 15.00

Ώρα προσέλευσης: 11.30

Χώρος: Baumstrasse, Σερβίων 8, Βοτανικός

Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6983313302 (17.30 – 21.30)

(Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου είναι η ημέρα γνωριμίας και τελικής δήλωσης συμμετοχής. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Η παρουσία στην ημέρα γνωριμίας είναι υποχρεωτική για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο ή αναρωτιούνται αν το επιθυμούν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ημέρα γνωριμίας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου).

 

Στο ''παλάτι'' της ''Μήδειας'' και του ''Ιάσονα'' εμφανίζεται μια ''καλόγρια'', η Πόλυ, η οποία κατέληξε να γίνει ''μοναχή'' έπειτα από διάφορες ερωτικές ''περιπέτειες''. Βρίσκει στέγη στο παλάτι και η Μήδεια την ''προσλαμβάνει'' σαν ''φύλακα'' των δύο παιδιών της. Η ''βασίλισσα'' παρουσιάζεται σαν μια γυναίκα απηυδισμένη τόσο από τις ''απιστίες'' του συζύγου της όσο και από την ''πορεία'' των παιδιών της, τα οποία δεν ασχολούνται με το σχολείο τους όσο θα έπρεπε και, γενικότερα, έχουν ''παραστρατήσει''. Κατά τη διάρκεια του ''έργου'', το ''παλάτι'' ''επισκέπτονται'' ''διάφοροι'', όπως ο ''Ευριπίδης'', που ζητά τη βοήθεια της ηρωίδας ώστε να ''εμπνευστεί'' από τη ζωή και την ''προσωπικότητά'' της, και ο εξόριστος ''Οιδίποδας'' με την κόρη του ''Αντιγόνη'', που περιπλανώνται σαν ζητιάνοι αναζητώντας τρόπο να επιστρέψουν στον Κολωνό και να πάρουν πίσω τον θρόνο. Τελικά, το παλάτι ''επισκέπτεται'' και ένας ''καλόγερος'', ''παλιός'' ''εραστής'' της Πόλυ. Ο ''καλόγερος'' εξομολογείται στην ''ηρωίδα'' πως ενδιαφέρεται σεξουαλικά για ανήλικα αγόρια και της αφηγείται μια πρόσφατη ερωτική ''περιπέτειά'' του με δυο παιδιά. Τελικά, σε μια διαμάχη μεταξύ ''Μήδειας'' και ''Ιάσονα'' για την ''απιστία'' του με την ''καλόγρια'' που ''φιλοξενούν'', αποκαλύπτεται πως τα παιδιά τους διατηρούν κρυφά σεξουαλικές επαφές μαζί της, όπως και ότι πρόκειται για τα δυο αγόρια στα οποία αναφερόταν ο ''καλόγερος''. Η ''Μήδεια'', ''εξοργισμένη'' τόσο από την συνεχή αδιαφορία των παιδιών για το σχολείο, όσο και από τα ''υπόλοιπα'' νέα που μαθαίνει, ''τα'' ''σκοτώνει'' .

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18, που επιθυμούν για κάποιο λόγο να ασχοληθούν με το κείμενο της Μήδειας του Μποστ και μέσα από αυτό να ασκηθούν ομαδικά με την κοινότητα του Baumstrasse πάνω σε βασικές αρχές της υποκριτικής και της προσέγγισης ενός χαρακτήρα, της δραματουργίας, της σκηνοθεσίας, της σκηνογραφίας, της ενδυματολογίας, της φωνητικής, της κίνησης, του φωτισμού. Τα αποτελέσματα των ερευνών του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν ως παράσταση τον Ιούλιο του 2019 στο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος και τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Φεστιβάλ Βοτανικού ''Κάτω από τις Γραμμές'' στο θέατρο της Baumstrasse.

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΑΔΗΣ
Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2012). Από το 1998 έως το 2009 παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τις ομάδες ''Δρόμος με Δέντρα'' της Μ. Φριντζήλα και ''Grasshopper'' της Σ. Βγενοπούλου, με τον Κ. Μαρκουλάκη, τον Ν. Χατζόπουλο, την Ε. Σκότη, την Μ. Πάσσαρη, κ.ά. Έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει τα έργα: ''Festen (Οικογενειακή γιορτή)'' του T. Vinterberg, ''Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες'' του R. W. Fassbinder, ''Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι'' του B. M. Koltes. Από το 2012 μέχρι το 2016, ήταν συνεργάτης του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της ομάδας ''Grasshopper Youth''. Έχει γράψει μουσική για έξι παραστάσεις. Συνεργάτης του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος από το 2012.