ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Σεμινάριο με τον Cihan Türkoğlu

Μία προσέγγιση στα ζεϊμπέκικα της Τουρκίας και στα Τουρκόφωνα τραγούδια της Καππαδοκίας

 

Βοηθός καθηγητή: Δημήτρης Καρναχωρίτης

Είδος Σεμιναρίου: Μουσική Ομάδα (Με ιδιαίτερη έμφαση στο σάζι και φωνή, επιτρέπονται όλα τα όργανα που μπορούν να αναπαράγουν μη συγκερασμένα τονικά διαστήματα.)

Επίπεδο Συμμετεχόντων: Όλα τα επίπεδα είναι ευπρόσδεκτα


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, 15:30 – 20:30

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, 15:30 – 20:30

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με τη δήλωση της συμμετοχής σας θα σας σταλούν οι παρτιτούρες των κομματιών και ηχητικό υλικό.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα μελετηθεί το ζεϊμπέκικο, ιδιαίτερα τα αργά ζεϊμπέκικα (ağır zeybek σε ρυθμός 9/2) αλλά και τα ζεϊμπέκικα που περιέχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πάντρεμα διάφορων ρυθμών ή μακαμιών. Τη δεύτερη μέρα θα εστιάσουμε στα Τουρκόφωνα τραγούδια της Καππαδοκίας με βάση τις παλιές ηχογραφήσεις και την λαογραφία, κυρίως στο ρεπερτόριο και με ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη.

 

Kατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναλυθούν τα εξής θέματα:

α) η αίσθηση του ρυθμού

β) η φρασεολογία

γ) τα μακάμια που χρησιμοποιούνται στα επιλεγμένα κομμάτια

δ) οι στυλιστικές λεπτομέρειες

ε) οι στιχοι

 

Cihan Türkoğlu (Τζιχάν Τούρκογλου)

http://cihanturkoglu.com/

 

Ο Cihan Türkoğlu γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 13 χρονών παίζοντας σάζι.

Στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών συνέθεσε μουσική για θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε διάφορες εμφανίσεις παρουσιάζοντας την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, ενώ συμμετείχε και σε πολυάριθμα διεθνή πρότζεκτ ως μουσικός διευθυντής και ως συνθέτης.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με διαφορετικές μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, η ποίηση.

Σπούδασε σάζι με τον Mehmet Erenler, Κοπούζ με τον Erkan Oğur και τσέλο με τον Sami Öztop

 

Δημήτρης Καρναχωρίτης

Ο Δημήτρης Καρναχωρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η ενασχόλησή του με την μουσική ξεκίνησε στο Μουσικό σχολείο Παλλήνης ( Π.Μ.Γ.Λ.Π) με όργανο το τούρκικο σάζι και δάσκαλο τον Βασίλη Μπαραμπούτη. Μετά την αποφοίτησή του από το Π. Μ. Γ. Λ. Π. συνέχισε την εκμάθηση του οργάνου αυτού με δάσκαλο τον Περικλή Παπαπετρόπουλο όπου επικεντρώθηκε στην τούρκικη μουσική παράδοση, στην μετάφραση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο Σάζι και στην τεχνική του οργάνου γενικότερα. Στην πορεία μαθήτευσε δίπλα στον Cihan Turkoglu. Μαζί του επικεντρώθηκε στο Σάζι με κοντό μπράτσο γνωρίζοντας μια διαφορετική διάσταση του οργάνου με διαφορετικές τεχνικές και χροιές στον ήχο που μπορεί να αναπαράγει αυτό. Ταυτόχρονα ο Cihan Turkoglu συνθέτει επιλεκτικά ένα κουαρτέτο σαζιών όπου συμμετέχει σε αυτό, δουλεύοντας πάνω στο ελληνικό και στο τούρκικο ρεπερτόριο μεταφέροντάς τους την δικιά του αισθητική. Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης το παρουσιάζουν σε διάφορες μουσικές σκηνές αλλά και σε μουσικά σχολεία. Το 2019 ο Ross Daly επιλέγοντας τους μουσικούς, δημιουργεί την τροπική Ορχήστρα "MITOS" του μουσικού εργαστηρίου "Λαβύρινθος", όπου γίνεται μέλος της. Εκεί συνεργάζεται με διακεκριμένους μουσικούς όπως οι : Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Zohar Fresco, Efren Lopez, Στέλιος Πετράκης, Γιώργος - Νίκος Παπαϊωάννου ,Αλέξης Χαβάκης κ.α.

Την ίδια χρονιά εντάσσεται στο δυναμικό του ωδείου "Μουσικοί ορίζοντες" διδάσκοντας σάζι.