«ΕΛΕΝΗ» ή πώς επαναπροσδιορίζεται ένα ΤΟΤΕΜ
Εργαστήριο υποκριτικής με την ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ
Εργαστήριο υποκριτικής με την ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ
Πότε: Από 24 Σεπτεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα 19:00-23:00
Πού: Baumstrasse, Σερβίων 8, Βοτανικός
2o εργαστήριο της Σπείρας στο Baumstrasse.
Η έρευνα πάνω στην σπειροειδή ύπαρξη του συνόλου πάνω στην σκηνή σε σχέση με τα κεντρικά γεγονότα, συνεχίζεται. Με όχημα τις βασικές αρχές ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ θα μελετήσουμε τις δυνατότητες της ομαδικής εργασίας καθώς και την ανάδειξη του ατόμου μέσα από το σύνολο. Πρόκειται για ένα ΠΡΑΚΤΙΚΟ μάθημα με ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και ασκησιολογία ειδικά δομημένη για την ενδυνάμωση της ομάδας, την ατομική αφύπνιση, την προσωπική εξέλιξη αλλά και τη συνείδηση του Όλου.
Πώς ακούμε, υπάρχουμε, αντιδρούμε, αναπτύσσουμε ιδιότητες απορρόφησης και απώθησης της ενέργειας.
Πώς μεταμορφωνόμαστε από την ένταση της δράσης και μεταμορφώνουμε με την σειρά μας τα γεγονότα.
Πώς το συλλογικό ασυνείδητο αντιδράει σε ένα καθοριστικό σκηνικό γεγονός;
Πώς αντιδράει το σώμα του συνόλου;
Πώς λυτρώνεται ένα σύστημα, αλλά και ο πρωταγωνιστής από αυτήν την αποδέσμευση ενέργειας;
Ποια είναι η ανάγκη να ξεχωρίσει ένα άτομο από ένα σύνολο και πώς προκύπτει αυτή η ανάγκη;
Πόση δεξιοτεχνία χρειάζεται ένας ηθοποιός για να ανήκει σε μια ενεργητική ομάδα και παράλληλα να αποκτά και τα εργαλεία να ξεχωρίζει από αυτήν;
Ερωτήματα σαν και αυτά τίθενται στη διάρκεια του εργαστηρίου διατηρώντας πάντα στο επίκεντρο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων και τη γνωριμία τους με το σωματικό θέατρο που απαιτεί το είδος της τραγωδίας.
ΥΛΙΚΟ του φετινού εργαστηρίου αποτελεί η «Ελένη» του Ευριπίδη, καθώς και άλλα κείμενα από την αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία, στα οποία συναντάμε την τραγική ηρωίδα. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα καλεστούν να γράψουν και δικά τους κείμενα που θα προκύπτουν από την φετινή θεματική της γυναίκας ΤΟΤΕΜ :
Ποιος είμαι;
Τι με καθορίζει;
Η εικόνα ως ταυτότητα.
Ο αστικός και οικογενειακός μύθος ως προσδιορισμός της ύπαρξης.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο και επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την υποκριτική μέσα από τις αρχές του χορού της αρχαίας τραγωδίας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΕΓΓΡΑΦΕΣ : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 6983313302 (ώρες 17.00-22.00)
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ
Αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου. Master’s Degree στην υποκριτική στο Arts Educational London Schools, όπου φοίτησε για ένα χρόνο με υποτροφία από το ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη. Από το 1996 συμμετέχει σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου θεάτρου, έχοντας συνεργαστεί με αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Andrew Visnevsky, Λυδία Κονιόρδου, Σωτήρης Χατζάκης,Ianthe Dimos, Iannis Kokkos, Μάρθα Φριντζήλα, Stephen Hutton, Γιώργος Σαχίνης κ.α). Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές (σκερτσάκια, σφηνάκια κ.α) και κινηματογραφικές ταινίες . Σκηνοθετεί και γράφει θεατρικά έργα (Αισθηματικές νουβέλες Δρχ 100, Mary and John, Τα 5 λεπτά).Τα τελευταία χρόνια προετοιμάζει υποψήφιους φοιτητές για εξετάσεις σε δραματικές σχολές και οργανώνει εργαστήρια στη Ελλάδα και το εξωτερικό με κεντρικό θέμα τον ΧΟΡΟ στην αρχαία ελληνική τραγωδία και την σημασία της ομαδικής συνύπαρξης στη σκηνή. Διατηρεί μόνιμη συνεργασία με την One Year Lease Company που οργανώνει εκπαιδευτικό σχολείο για αμερικάνους ηθοποιούς στο Πάπιγκο κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει έδρα στη Νέα Υόρκη. Επίσης συνεργάζεται με το Αττικό σχολείο και το χώρο τέχνης και εκπαίδευσης Baumstrasse. Διατηρεί θεατρική ομάδα στον χώρο έφρασης «ΤΟ κΤήμα» και συνεργάζεται με την δραματική σχολή MB2 στην Αρίκα της Χιλής , όπου και πηγαίνει κάθε χρόνο για εντατικά εργαστήρια. Το χειμώνα ανεβαίνει το θέατρο ΡΑΝΤΑΡ , το “LEMON”, ένα θεατρικό έργο σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία , βασισμένο στον μονόλογο «Novecento» του Alessandro Baricco. Τον Μάρτιο του ’19, θα ανέβουν στο THALIA Theatre της Νέας Υόρκης σε δική της σκηνοθεσία και διασκευή οι Βάκχες του Ευριπίδη, με στοιχεία Flamenco. Εκπαιδεύεται στην δραματοθεραπεία στο κέντρο εκπαίδευσης ‘Το Έρμα’.