ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Ετήσιο εργαστήρι βωβού θεάτρου
με τον Φοίβο Συμεωνίδη (από την ομάδα
Art Vouveau)

Kάθε Σάββατο 12.00-14.30
Έναρξη 7 Νοεμβρίου 2020
Διάρκεια: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ
Εγγραφές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ 6907183406

Μπορούμε να δημιουργήσουμε χαρακτήρες και να αφηγηθούμε ιστορίες στο θέατρο χωρίς τη χρήση λόγου; Πώς αυτοί οι χαρακτήρες θα μας “πουν” το ποιοι είναι, τι σκέφτονται, τι αισθάνονται και τι θέλουν, αν δεν μπορούν... να μιλήσουν;
        Τις απαντήσεις θα τις βρούμε στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, στις βασικές τεχνικές που θα μάθουμε από παραδοσιακές μορφές θεάτρου (commedia dell’arte, θέατρο μάσκας, παντομίμα) και κυρίως στην έρευνα που θα κάνουμε μαζί σε αυτό το ετήσιο θεατρικό εργαστήρι.

Για να μπούμε στον κόσμο του βωβού θεάτρου χρειάζεται τα σώματά μας να είναι υγιή, δυνατά, ενεργοποιημένα και ευαίσθητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε, μέσα από απαιτητικές ασκήσεις, στοχευμένα παιχνίδια και διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς.
        Θα κατακτήσουμε τα βασικά εργαλεία με τα οποία θα μπορούμε να πλάθουμε με το σώμα μας βωβούς χαρακτήρες ενδιαφέροντες και εκκεντρικούς, μυστήριους ή και φαινομενικά συνηθισμένους. Κατόπιν, θα χτίσουμε ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο με το οποίο οι χαρακτήρες αυτοί θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους (και με το κοινό) και να εκφράζουν με ακρίβεια τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους χωρίς να χρειαστεί να πουν ούτε λέξη!
        Τέλος, θα είμαστε έτοιμοι να δοκιμαστούμε στο να δημιουργήσουμε τη δική μας βωβή ιστορία. Οι δράσεις, τα αντικείμενα, οι διάτιτλοι και η μουσική θα μπλεχτούν σε ένα δημιουργικό παιχνίδι σκηνικής σύνθεσης για να φτιάξουν μία νέα θεατρική γλώσσα αφήγησης ιστοριών γεμάτη συγκίνηση, χιούμορ και φρεσκάδα. 

* Στη διάρκεια της χρονιάς θα προγραμματίζουμε βραδιές στις οποίες θα προβάλλουμε και θα παρακολουθούμε μαζί κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου (από τον Charlie Chaplin στον Fritz Lang και από τον Buster Keaton στον Erich von Stroheim) και κατόπιν θα τις συζητάμε.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. ΦΟΙΒΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Αποφοίτησε αριστούχος από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2011. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Art Vouveau και σταθερός συνεργάτης των ομάδων Baumstrasse και Κοπέρνικος. Με την ομάδα Art Vouveau, η οποία εργάζεται πειραματικά από το 2013 για τη δημιουργία και εξέλιξη ενός πρωτότυπου σκηνικού κώδικα βωβού θεάτρου, έχει συμμετάσχει στις βωβές παραστάσεις: «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ», «Επιστροφή στο Μπουντεγιόβιτσε» και «Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι».
        Aπό το 2011 εργάζεται αδιαλείπτως ως ηθοποιός και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Μάρθα Φριντζήλα, Camilo Bentancor, Θωμάς Μοσχόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Βίκυ Γεωργιάδου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Λεοντάρης. Το 2019 σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο την παράσταση Δίπλα-Δίπλα. Στον εκπαιδευτικό τομέα, και συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση θεατρικών σεμιναρίων, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Baumstrasse, το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.