ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // ΣΕΜΙΝΑΡΙA

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ - Εργαστήριο υποκριτικής από μέλη των C for Circus

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 15:00-19:00

ΈΝΑΡΞΗ εργαστηρίου: Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΡΚΕΙΑ εργαστηρίου: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ

ΧΩΡΟΣ: Baumstrasse, Σερβίων 8, Βοτανικός

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 6907183406
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, απαιτείται έγκαιρη ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

 

Οι Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή και Παύλος Παυλίδης, μέλη της ομάδας C for Circus, επιχειρώντας να εξερευνήσουν τον σκηνικό διάλογο αλλά και τη θεατρική συνεργασία στο σύνολό της μελετώντας όλα τα απαραίτητα κομμάτια της υποκριτικής τέχνης , πραγματοποιούν ένα εργαστήριο πάνω στο διάλογο.
Έχοντας συνεργαστεί περίπου δώδεκα χρόνια στο πλαίσιο της ομάδας C for Circus, κάθε φορά και από διαφορετικούς ρόλους και θέσεις, μας έχει γίνει σαφές πως ο διάλογος, είτε στη σκηνή υπό το πρίσμα ενός θεατρικού κειμένου είτε κάτω απ’ τη σκηνή με σκοπό τη χρήσιμη συζήτηση, την αγαστή συνεργασία και συνεννόηση, είναι ένα ατέρμονο και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό πεδίο έρευνας.

Στη φόρμα του εργαστηρίου αυτού, οι συμμετέχοντες, θα ασχοληθούν κυκλικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του, με το πώς ερχόμαστε σε επαφή με το περιεχόμενο ενός θεατρικού έργου, με τους κανόνες του διαλόγου αλλά και με τη σκηνική αντιμετώπιση της μουσικότητας και του σωματικού «διαλόγου» με τελικό σκοπό να ερευνήσουμε τον τρόπο που όλα μαζί συντίθενται στη σκηνή.

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο διαφορετικές ερευνητικές διαδικασίες-μαθήματα που θα εφαρμόζονται εναλλάξ κάθε εβδομάδα:

• «Ερευνώντας τον διάλογο εν απουσία λόγου»
Διδάσκοντες: Βαλέρια Δημητριάδου και Ειρήνη Μακρή
Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να επικοινωνήσουμε εν απουσία λόγου; Πώς θα ήταν η επικοινωνία αν δεν υπήρχαν οι λέξεις;
Μαζί θα ερευνήσουμε τη σκηνική αποτύπωση του διαλόγου εκπορευόμενου από το σώμα και τη μουσική, επικεντρωμένοι στην αλληλεπίδραση και τον «διάλογο». Οι ηθοποιοί, άλλοτε ως ένα σώμα κι άλλοτε ως περισσότερα θα ψάξουν τα εργαλεία με τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σώμα και να αποδώσουν τον ήχο ως διάλογο.
Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις, θα εξαντλήσουμε τα όρια των εκφραστικών μας μέσων για να φτάσουμε να ανακαλύψουμε το σημείο από το οποίο γεννήθηκε η ανάγκη για τις λέξεις.

• «Ερευνώντας τον διάλογο»
Διδάσκοντες: Χρύσα Κοτταράκου και Παύλος Παυλίδης

Τι είναι ο διάλογος, ποιες είναι οι προϋποθέσεις του και σε τι είναι απαραίτητος; Πώς προσεγγίζουμε ένα θεατρικό έργο και πώς ο σκηνικός- θεατρικός διάλογος μετατρέπεται σε ένα πολύ προσωπικό παιχνίδι;
Σ’ αυτό το κομμάτι του εργαστηρίου, θα ασχοληθούμε με το πώς οι σκέψεις, οι γνώσεις, οι αισθήσεις κι η φαντασία μας, σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο και το θέμα μιας ιστορίας που συνθέτουν ένα θεατρικό έργο. Ταυτόχρονα, μελετώντας τους κανόνες και τη δομή του διαλόγου, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί μέσα στους αιώνες και αποτελεί εν τέλει βασικό συστατικό του θεάτρου, θα αναζητήσουμε τη χρησιμότητά του στην αναζήτηση της σκηνικής επικοινωνίας και αλήθειας.
Ο σκηνικός διάλογος, αρχικά μεταξύ δύο ατόμων και αργότερα και παραπάνω, καταλήγει να μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι, μέσα απ’ την τεχνική του οποίου ο καθένας από εμάς φέρει τον εαυτό του με σκοπό την επικοινωνία μιας ιστορίας με το κοινό.

• Τελικός σκοπός του εργαστηρίου είναι ο διάλογος μεταξύ αυτών των δύο πεδίων έρευνας. Να δούμε πού τελειώνει το ένα και πού ξεκινάει το άλλο ή πώς αλληλοεπηρεάζονται. Πώς δηλαδή όλα αυτά τα κομμάτια της υποκριτικής τέχνης, εν τέλει συντίθενται σ’ ένα συνολικό θεατρικό αποτέλεσμα.

Το εργαστήριο, θα ερευνήσει χωρία από διάφορα έργα με σκοπό να καταλήξουμε στην Αντιγόνη του Σοφοκλή και τη σύγκρουση που προκύπτει μεταξύ του Δίκαιου και της Δικαιοσύνης.

Έναρξη εργαστηρίου: Κυριακή 8 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 15:00-19:00

Διάρκεια εργαστηρίου: 7 μήνες

Χώρος: Baumstrasse, Σερβίων 8, Βοτανικός

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, επαγγελματίες, σπουδαστές ή ερασιτέχνες ηθοποιούς, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι του θεάτρου. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, απαιτείται έγκαιρη αποστολή βιογραφικών μέχρι 5Νοεμβρίου.

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 6907183406

 

Δημητριάδου Βαλέρια

Γεννήθηκε το 1988. Είναι απόφοιτη της Δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου (το 2015), πτυχιούχος της Νομικής του ΑΠΘ και πτυχιούχος πιάνου. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας C. for Circus (από το 2008) και της μουσικοθεατρικής ομάδας ValSia. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 2015 και ταυτόχρονα ασχολείται επαγγελματικά και με τη μουσική (σύνθεση μουσικής, μουσική διδασκαλία και επιμέλεια σε παραστάσεις) Φέτος θα διδάσκει στο εργαστήριο της θεατρικής σκηνής "Ιάκωβος Καμπανέλλης" το μάθημα "Η μουσικότητα στο θέατρο".

 

Κοτταράκου Χρύσα

Γεννήθηκε το 1989, έζησε στην Αγγλία από 4 έως 6 ετών και ύστερα μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης και του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Μέλος της θεατρικής ομάδας C. for Circus και υπεύθυνη του εφηβικού εργαστηρίου της ομάδας το 2010-2015.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες παραστάσεις, μερικές εκ των οποίων: «Ο Εραστής» του Χ. Πίντερ σε σκην. Λ. Φιλίπποβα, «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γ. Καμπύση σε σκην. Π. Παυλίδη, «Ηλέκτρα» του Strauss σε σκην. Γ. Κόκκος, «Ίων» του Πλάτωνα σκην. Λ. Φιλίπποβα, «Γκλουμ» του Α. Οστρόφσκι σκην. C. for Circus, «Η σφαγή των Παρισίων» του Κ. Μάρλοου σκην. Χ. Θεοδωρίδης, κ.α.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια με τους Ν. Καραθάνο, Μ. Μαρμαρινό, Σ. Κακάλα, Λ. Φιλίπποβα, Δ. Λάλο, Α. Καζάζου, Ryszard Nieczym, John Britton, κ. α.

 

Μακρή Ειρήνη

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1987.Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου(2014) και του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ(2012). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάτρου C. for Circus με την οποία συμπορεύεται καλλιτεχνικά από το 2008. Έχει συνεργαστεί στο θέατρο με σκηνοθέτες και καλλιτέχνες όπως ο Θ. Μοσχόπουλος, Μ. Μαρμαρινός, Β. Θεοδωρόπουλος, Σ. Πάσχου, Δ.Μπογδάνος, Γ. Μπέζος κ.α. και έχει σκηνοθετήσει, με τον Π. Παυλίδη, τις "Μεταμορφώσεις" των C. for Circus στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2019). Ασχολείται με τη μουσική - παίζει πιάνο και τρομπόνι - και το τραγούδι.

Παυλίδης Παύλος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ΔΗΛΟΣ (2016) και ιδρυτικό μέλος της ομάδας C for Circus. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Π. Δεντάκη, Κ. Τσιάνο, Ν. Χανιωτάκη κ.α. Εκτός απ’ την υποκριτική έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία καθώς έχει σκηνοθετήσει «Το Δαχτυλίδι της Μάνας» του Γ. Καμπύση (2018-2020) και μαζί με την Ε. Μακρή, τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2019. Παίζει ακορντεόν κι έχει πτυχίο αρμονίας.