ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7ο ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Πότε: 1-10 Ιουλίου 2019
Πού: ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Σας καλωσορίζουμε στο 7ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στην πόλη της Ελευσίνας. Οι εργασίες του 7ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος ολοκληρώνει φέτος τον δεύτερο τριετή κύκλο εργασιών του (2012-2015 και 2015-2018) και εντάσσεται από το 2017 στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα- Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ | είσοδος ελεύθερη
1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας (Ιάκχου 2 & Παγκάλου)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΔΡΩΜΕΝΑ / ΠΡΟΒΟΛΕΣ / ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
18:30 | ΑΚΡΟΑΣΗ Luigi Cherubini MEDEA (Maria Callas) Covent Garden, (1959)
21:00 | WELCOME PARTY

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
21:00 | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Κούκλες και προσωπεία εμπνευσμένα από την Αργοναυτική εκστρατεία και την Μήδεια, κατασκευασμένα από τους σπουδαστές και τα μέλη του Baumstrasse με την καθοδήγηση του Camilo Bentancor.
22:00 | “ΜΗΔΕΙΑ” αναλόγιο στην νέα μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα
“Τώρα άνω ποταμών τ’ άγια ρυάκια στρίβουν το δίκιο και όλων η σειρά ανάποδα γυρίζουν. Δόλιες οι σκέψεις των ανδρών και στους θεούς η πίστη δεν βρίσκει τόπο να πιαστεί. Η γνώμη του κόσμου για μένα αντιστρέφει τιμές και δόξα θα γνωρίσει η ζωή μου δόξα στο έθνος των γυναικών.”

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
22:00 | ΠΡΟΒΟΛΗ MEDEA Pier Paolo Pasolini (1969)

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
22:00 | ΠΡΟΒΟΛΗ MEDEA Lars Von Trier (1988)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
22:00 | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΜΗΔΕΙΑ” του Μποστ από το εργαστήριο του Μιχάλη Πανάδη
“Για το κακό που έγινε όλοι έχουμε βάρος Της Μήδειας η διήγηση θα ακουστεί με θάρρος Ας εξετάσουμε λοιπόν τί πήγε τόσο λάθος Πώς χάθηκε η λογική και θέριευσε το πάθος Ας πάμε τώρα ανάποδα να δούμε πώς συνέβη Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε κι όλους μας βολεύει Πιάνουμε νήμα ανάποδα, πάμε τα πίσω μπρος Μήπως και καταλάβουμε τί έφταιξε και ποιος” Σκηνοθεσία Μιχάλης Πανάδης Συμμετέχουν: Θεόκλεια Καράμπινα, Βενετία Καραπάνου, Ελίνα Κιουπάκη, Βαγγέλης Κονταργύρης, Χρυσάνθη Κούρου, Βάλια Λουφαρδάκη, Τζο Νασιοπούλου, Παρασκευή Οικονόμου, Βίκυ Πολυχρόνη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
22.00 | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ" σε διδασκαλία Μάρθας Φριντζήλα
“Το βασίλειο μας είχε για σύνορο τον ουρανό μα εκείνος θα 'ρθει, θα τρυπήσει τον ουρανό κι έτσι το βασίλειό μας θα φτάσει στο τέλος του. Εκείνος θα γελά, ενώ εμείς θα θρηνούμε γιατί έχει στο στόμα του της βλαστήμιας το λόγο κι όλα θα μαραθούν στο πέρασμά του. Εκείνος θα φέρει το τέλος του βασιλείου μας και το αίμα που θα χυθεί εξαιτίας του θα σβήσει για πάντα το αίμα που ήτανε αφιερωμένο στο θεό.” Στην παρουσίαση ακούγονται αποσπάσματα από κείμενα των: Ευριπίδη, Σενέκα, Ζαν Ανούιγ, Χάινερ Μύλλερ, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο και ποιήματα των: Νίκου Καρούζου, Γιώργου Σεφέρη, Πέτρου Βλαστού, Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Χουλιάρα. Συμμετέχουν: Βενετία Καραπάνου, Ντίνα Κατσαμπίρη, Ελίνα Κιουπάκη, Τζω Κοκκίνη, Σόνια Κουλέπη, Πέννυ Λαβούτα, Βάλια Λουφαρδάκη, Τζο Νασιοπούλου, Χριστίνα Ντάκου, Βασιλική Ντόκα, Χρύσα Παριανού, Χρυσάνθη Πίκουλα, Ελένη Σακκούλη, Δάφνη Τούντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
20:30 | ΑΝΟΙΧΤΟ MASTERCLASS & ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Σύγχρονος χορός με στοιχεία από Αρχαία Ελλάδα” με την Παυλίνα Τσάτσιου
Ποια είναι η σχεση του σύγχρονου χορού µε την Αρχαία Ελλάδα; ποιά είναι τα κοινά τους στοιχεία; Ακολουθώ την ενέργεια και τη δυναµική του σύγχρονου χορού ενώ παράλληλα χρησιµοποιώ στοιχεία και τεχνικές από την Αρχαία Ελλάδα και οδηγώ τον χορευτή να γευτεί και τα δύο. Βασίζοµαι σε τεχνικές αναπνοής και της χρήσης της ζωτικής µας ενέργειας, του άξονα. της ισορροπίας και της αρµονίας ώστε να µπορεί ο χορευτής να ακολουθήσει τη φυσική κίνηση. Από τους αρχαίους χρόνους, ο χορός είναι το σύµβολο της συνειδητής παρουσίας της ζωής. Ο χορός είναι µια τελετή. Στοχεύω στην ενδυνάµωση του κέντρου, της πηγής µας, πάνω στην οποία θα βασιστούµε για να µπορέσουµε να απελευθερώσουµε το σώµα µας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
13:30 | ΑΚΡΟΑΣΗ Aribert Reimann MEDEA, VIENNA STATE OPERA (2010)
22:00 | ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Panú solo
Ο Πανού θα παρουσιάσει ζωντανά για τους μαθητές του Αττικού σχολείου δύο πρωτότυπα σενάρια μουσικής διάδρασης. Στο πρώτο μέρος μια σκηνική ηχητική εγκατάσταση λειτουργεί ως ένα μουσικό όργανο που παίζεται από όλους ταυτόχρονα. Ιδανική συνθήκη για να θυμηθούμε αγαπημένα χορικά από τις τραγωδίες μας και να κλάψουμε όλοι μαζί! Το δεύτερο μέρος ονομάζεται "με τον ντι τζέι θα γίνω φίλος" και είναι η προσπάθεια ενός ντι τζέι να δημιουργήσει τη μουσική της βραδιάς ανακυκλώνοντας ένα και μοναδικό ηχητικό δείγμα (sample): τους ήχους του κοινού του.
23:00 | ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ζules Dassin (1978)

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
13:30 | ΑΚΡΟΑΣΗ Marc-Antoine Charpentier MEDEE Jill Feldman & William Christie, Les Arts Florissants (1995)
22:00 | ΠΡΟΒΟΛΗ του “Amusementorium” του Σπύρου Αγγελόπουλου
Το έργο του Σπύρου Αγγελόπουλου επεξεργάζεται τη παράδοση του θεάτρου σκιών, από την Οθωμανική εποχή μέχρι σήμερα. Εδώ και χρόνια, ο Αγγελόπουλος διευρύνει το πεδίο αναφοράς του θεάτρου σκιών που αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο κατασκευάζοντας φιγούρες από πρόσωπα της επικαιρότητας, της δημοφιλούς κουλτούρας και της αντικουλτούρας, της διανόησης, της πολιτικής ιστορίας, της δημοσιότητας εν γένει (π.χ. Michael Jackson, Freddy Mercury, Superman, Kim Jong Un, Gandhi, Larry King, Sigmund Freud). Το “Amusementorium” παρουσιάστηκε στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας.
23:00 | PERFORMANCE ΜΗΔΕΙΑ 212* της Θεανώς Μεταξά
Μια περφόρμανς βασισμένη στο πιο δημοφιλές ίσως έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Η Μήδεια αντανάκλαση ενός πολέμου 2.500 χρόνια πριν. Η Μήδεια αρχετυπικό κείμενο πάνω στις εσωτερικές συγκρούσεις. Η Μήδεια λαϊκός μύθος βουτηγμένος στο αίμα. Το δρώμενο φέρνει στη σκηνή το λόγο του Ευριπίδη μπολιάζοντάς τον με παλιές αρχειακές ηχογραφήσεις και αποσπάσματα από τα ανεξάντλητα θεωρητικά σχόλια πάνω στο κείμενο. *Μεγάλο μέρος της περφόρμανς πραγματοποιείται στο σκοτάδι Σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά Βοηθοί Σκηνοθέτη Σοφία Αδαμοπούλου, Βάσια Μπάλλα Synthesizer Δημήτρης Παγίδας Παίζουν: Νίκος Βεργίνης, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Γιώργος Δράκος, Σοφία Ιωάννου, Θεόκλεια Καράμπινα, Βενετία Καραπάνου, Σέτα Αστραίου Καρύδη, Ελίνα Κιουπάκη, Τζω Κοκκίνη, Βάλια Λουφαρδάκη, Παρασκευή Λυπημένου, Ιωάννα Νασιοπούλου, Χριστίνα Ντάκου, Παρασκευή Οικονόμου, Γιώργος Ορφανουδάκης, Kωνσταντίνος Πλεμμένος, Δάφνη Τσιρίδου, Μάρθα Φριντζήλα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
22:00 | ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη
«Ο Καραγκιόζης είναι ο σίφουνας της αρνήσεως των πάντων» είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης. «Ο Καραγκιόζης βρίσκεται στη βάση της λαϊκής ψυχής και ζωής και μακάριος όποιος αντικρίζει αυτή την τέχνη με τη σοβαρότητα που της οφείλεται” γράφει ο Άγγελος Σικελιανός. Και ο μεγάλος μάστορας και δάσκαλος του θεάτρου σκιών Άθως Δανέλλης, υπηρετεί την τέχνη με την σοβαρότητα που της οφείλεται και την ταπεινότητα του αληθινού καλλιτέχνη.
23:00 | ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους USURUΜ
Τραγούδια από τη δισκογραφία τους, διασκευές, παλιές και νέες, σε αγαπημένους δημιουργούς. Από το "Ακου" στο "Κλείσε τα παράθυρα" και από τον Ομάρ Καγιάμ στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Από τον Παυλίδη στη Ζαμάνη και απ' την παράδοση στον Τσιτσάνη. Ιστορίες δικές τους και ιστορίες άλλων χτίζουν το μωσαϊκό της μουσικής τους παράστασης. Κοσμάς Λαμπίδης- φωνή, νέι / Σταύρος Ρουμελιώτης- κιθάρα, φωνή / Νίκος Αντωνόπουλος- κιθάρα, πλήκτρα, φωνή / Βασίλης Μαντζούκης- τύμπανα / Λάμπρος Παπανικολάου- κοντραμπάσο